"Waarom gebruiken we de fantastische kooktechnieken uit de Indische keuken niet wat vaker", dacht ik. Zoals bij de fantastische dahl (linzenstoofpot) die ik leerde maken in India, waarbij je start met ghee te smelten (geklaarde Indische boter) waarin je eerst een divers palet van specerijen roostert. Zo komen er veel meer van de smaken vrij. Daarin stoof je dan de smaakmakers en linzen aan & met een bouillon blus je alles af en maak je er een heerlijke diepgekruide stoofpot van.
Ik trok die kennis door om daarmee een heerlijke Italiaanse linzen-walnootragù te maken. Ik gebruik als starter vegan boter & olijfolie: beide zullen zorgen voor heel veel smaak in het gerecht. Omdat we geen vlees gebruiken in dit recept (en het vlees van een traditionele ragù heel vet vlees is; wat veel smaak draagt) gebruiken we ook in deze vegan versie voldoende vetstof voor een heerlijke kom comfortfood. Slow cooking op z'n best.
Ik serveer deze ragù met tagliatelle, homemade vegan parmezaan & snelle basilicumolie. Laat je niet afschrikken door de hele waslijst aan ingrediënten. In principe is het een simpel gerecht & alle specerijen gaan gewoon tegelijkertijd de pot in.
Recept voor vegan ragù
Ingrediënten (4 porties):
Specerijen:
1 tl venkelzaad
1/2 tl chilivlokken
1 el zacht (zoet) paprikapoeder
1/2 gerookt paprikapoeder (pimenton de la vera)
4 laurierblaadjes
1,5 tl kurkuma
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde basilicum
1 tl asafoetida (of vervang door fenegriek) (of vervang door extra komijn)
1/2 tl karwijzaad (of vervang door meer venkelzaad)
1/2 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 el tijm (bij voorkeur vers, maar gedroogd kan ook)
1 el rozemarijn (bij voorkeur vers, maar gedroogd kan ook)
Saus:
3 el vegan boter
2 el olijfolie
1 grote ui (+/- 150 g)
5 teentjes knoflook
3 stengels bleekselder (+/- 150 g)
3 wortels (+/- 200 g)
250 g droge koraallinzen (rode linzen) (deze moet je niet op voorhand weken!)
110 g walnoten
2 blikken hele gepelde tomaten (800 g)
550 ml water
versgemalen zwarte peper
zout
Extra smaakmakers voor umami:
2 el tomatenpuree (concentraat)
125 ml volle rode wijn
1 el marmite (Britse bouillonpasta, verkrijgbaar bij o.a. Delhaize, AH)
2 paddenstoelbouillonblokjes (heel lekker, verkrijgbaar bij o.a. AH, biowinkels)
1 el sojasaus
2 tl agave (of andere zoetstof, om het zure van de tomaat in balans te brengen)
Voor erbij:
400 g dikke pastaslierten (zoals tagliatelle/pappardelle/linguine)
basilicumolie (zie hieronder) (optioneel, wel heel lekker)
Snelle basilicumolie (optioneel):
2 handenvol verse basilicum
mespunt zout
mespunt lookpoeder
enkele drupjes citroensap
2 el olijfolie
Bereiding (1 uur):
Meet alle specerijen af, ze mogen samen op een bord (zie foto onderaan), want ze gaan ook samen de pot in. Gebruik je verse rozemarijn en tijm: hak deze dan eerst fijn.
Snij de ui, bleekselder en wortels in brunoise. Pers de look of hak fijn.
Doe de vegan boter en olijfolie in een grote kookpot (bij voorkeur een Dutch oven/gietijzeren pot). Zet op middelhoog vuur en wacht tot de boter gesmolten is en begint te pruttelen. Voeg alle specerijen toe en roer door elkaar. Laat 2 minuten roosteren (zorg dat je vuur niet te hard staat zodat de specerijen niet verbranden).
Voeg de ui, bleekselder, wortels, look en tomatenpuree toe aan de pot. Kruid met wat peper en zout. Roer door elkaar en laat 5 minuten mee aanstoven. Voeg dan ook de linzen toe, roer door elkaar en laat 5 minuten mee bakken.
Rooster intussen de walnoten in een droge pan en hak ze grof. Zet opzij.
Blus de groenten met de rode wijn. Laat 3 minuten uitkoken. Voeg dan de walnoten, tomaat, water, marmite, paddenstoelbouillonblokjes, sojasaus en agave toe. Roer goed door elkaar en laat 45 minuten tot een uur inkoken op matig vuur met deksel op de pot, tot de linzen volledig gaar zijn en de 'saus' een stoofpot is geworden (dik & de linzen zijn haast onherkenbaar). Roer regelmatig om. Voeg extra water toe indien het vocht is uitgekookt en de linzen nog niet gaar zijn. Kruid indien nodig verder af met peper en zout.
Maak intussen de vegan parmezaan en de basilicumolie. Vijzel voor de basilicumolie de basilicum tot een puree. Voeg de andere ingrediënten toe en meng goed door elkaar.
Kook de pasta al dente, bewaar het kookvocht.
Doe een deel van de saus in een pan op middelhoog vuur, voeg wat kookvocht van de pasta en pasta toe. Meng goed door elkaar en haal na een minuutje van het vuur. (Of sla deze stap over en serveer de pasta met daarover de ragù).
Serveer de tagliatelle al ragù met de vegan parmezaan en optioneel de basilicumolie. Geniet!
Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Comments