top of page
Nom Eat

Eiwitrijke courgettepasta (vegan)

In dit recept vind je een van mijn favoriete kookhacks: hoe vervang je room in een romig gerecht met iets dat amper vet bevat én super eiwitrijk is? En het allerbelangrijkste: dat ook nog eens heel lekker is? Ik vertel het je in dit lekkere en makkelijke recept voor courgettepasta.



Ingrediënten (2-3 porties):

  • olijfolie

  • 300 g zijden tofu

  • 100 g water

  • 50 ml citroensap (½ citroen)

  • 225 g volkoren capellini

  • 80 ml kookvocht van de pasta bijhouden

  • 400 g courgette (1 stuk), in plakjes

  • 350 g witte kool (of vervang door meer courgette), in hapklare stukken gesneden

  • 2 sjalotten, in ringen

  • zeste van ½ bio citroen

  • ½ el gedroogde dragon (of 1 el verse)

  • 2 el edelgistvlokken (optioneel)

  • versgemalen peper en zout

  • afwerking: smoked tabasco (optioneel)

  • afwerking: (cashew)parmezaan


Hét ingrediënt om een eiwitrijke romige saus te maken? Zijden tofu! Deze tofu kan je mixen tot een volledig gladde romige saus. Supermakkelijk en ook écht lekker. Je vindt dit ingrediënt in sommige doorsnee supermarkten, biowinkels en Aziatische winkels (en sommige horecagroothandels). Sommige staat gekoeld en andere zit in een brikverpakking en staat ongekoeld en is ook heel lang houdbaar, super handig dus!


Bereiding:

  1. Mix de zijden tofu samen met het water en het citroensap in een foodprocessor of mix met een staafmixer tot een volledig glad geheel. Zet opzij.

  2. Breng een grote pot gezouten water aan de kook voor de pasta en kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet opzij wanneer klaar. Hou het kookvocht nog even bij.

  3. Verhit in een grote pan wat olijfolie op matig-hoog vuur. Bak de courgetteplakken aan beide kanten goudbruin (nog niet zacht/gaar) en doe hetzelfde met de witte kool als je die gebruikt. Waarschijnlijk moet je in meerdere batches bakken, het is echt de bedoeling ze in deze stap gewoon te kleuren, leg de groenten nu dus nog niet op elkaar in de pan, maar geef ze ruimte. Voeg bij elke batch een beetje zout en peper toe. Zet opzij.

  4. Verlaag het vuur en stoof de sjalot aan tot glazig. Voeg dan de courgette en witte kool toe aan de pan samen met 80 ml van het kookvocht van de pasta. Zet het deksel op de pan en verlaag het vuur tot matig-laag. Laat 15 minuten sudderen of tot de groenten helemaal zacht zijn.

  5. Haal het deksel van de pan, voeg het gemixte tofumengsel toe samen met de citroenzeste, de dragon, de edelgistvlokken en zwarte peper en zout (naar smaak). Ik voeg goed wat versgemalen zwarte peper toe, maar doe dat gerust naar smaak. Meng goed door elkaar.

  6. Voeg tot slot ook de gekookte pasta toe en roer alles goed door elkaar.


Serveer in diepe borden en werk indien gewenst af met wat (cashew)parmezaan (recept voor cashewparmezaan vind je hier of ook naast heel wat andere basisrecepten in mijn kookboek Vegan Klassiekers & cursus Back to Basics) en optioneel wat gerookte tabasco (yum!).


Laat het smaken, Lisa


🌱 Altijd al écht lekker plantaardig willen leren koken – zowel theorie als praktijk?Grijp nu je kans, want mijn online cursus Back to Basics verdwijnt binnenkort… en is nu nog tijdelijk verkrijgbaar met maar liefst €110 korting! 🥦💥

📚 Alles wat je moet weten én inschrijven?👉 check het hier!

❓Vragen? Stuur me gerust een bericht op hallo@nom-eat.be.


Comentarios


bottom of page