top of page
Zoeken

Harira met dadels // kruidige Marokkaanse maaltijdsoep

De Ramadan start in België op 13 april 2021 (vandaag), een maand waarin moslims vasten. Onder de Marokkaans-Belgische mensen die ik volg op Instagram zag ik veel gedeeld worden over soep. “Is dat dan iets bijzonders tijdens de Ramadan?”, vroeg ik me af. Sarah wist me te vertellen dat het vooral een Marokkaanse traditie is om het vasten te doorbreken met harira, een Marokkaanse maaltijdsoep. Het soepgedeelte is dus eerder iets cultureels en niet zo zeer iets religieus.

Ik had al vaak over harira gehoord en wilde het ook wel eens maken. Ik was geïntrigeerd door de vele kruiden in de soep en kwam ook vaak recepten met dadels erin tegen. Als ik het juist heb worden dadels en partjes citroen vaak bij de soep gegeten, niet per se erin. En, wie heeft er niet graag kleine sliertjes vermicelli in zijn soep? Maar goed, ik was dus benieuwd en je vindt wel honderden recepten online én vaak wordt het ook met vlees gemaakt.


Sarah stuurde mij haar receptje door, zoals zij het zegt ‘op z’n Marokkaans’, niet echt met exacte afmetingen en kooktijden dus. Prima voor mij, want da’s nu exact hoe ik ook vaak kook. Ja, dat kookboek schrijven was dus een uitdaging hoor. Ik kook zo hard op gevoel en soms was iets dan perfect en wist ik niet meer hoe ik dat juist had bereikt. Van Sarah mocht ik haar receptje hier delen met jullie, dus met alle plezier, want het was keilekker. Dus: credits voor haar!


Het recept wijkt lichtjes af van dat van Sarah o.a. door wat ik wel/niet in huis had én ik voegde nog enkele dadels, verse spinazie en een paddenstoelbouillonblokje toe.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!Ingrediënten (voor +/- 6 kommen):

 • 1 el olijfolie

 • 1 ui

 • 4 stengels selder

 • 3 wortels

 • 2 tomaten

 • 1,5 el ras-el-hanout

 • 1 tl gemberpoeder

 • 1 tl kurkuma

 • 1 tl paprikapoeder

 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder

 • 1 groentenbouillonblokje

 • 1 paddenstoelbouillonblokje (of extra groentenbouillonblokje)

 • bosje verse peterselie, grofgesneden

 • bosje verse koriander, grofgesneden

 • 70 g tomatenpuree

 • 4 medjoul dadels, in kleine stukjes

 • 1/2 tl saffraan

 • 4 el gedroogde rode linzen (die garen snel en moet je niet overnight weken)

 • 1 blik kikkererwten (240 g uitgelekt)

 • 50 g vermicelli

 • 4 handen verse spinazie (optioneel)

 • zout

 • versgemalen zwarte peper

 • partjes citroen, voor erbij

Bereiding (+/- 1 uur, kooktijd inclusief):

 1. Verhit 1 el olijfolie op matig vuur in een grote kookpot.

 2. Snijd de ui grof, de wortel in schijfjes, de selder in stukjes en de tomaten in blokjes.

 3. Stoof de ui kort aan tot hij licht begint te bruinen en voeg dan de wortel en selder toe. Laat kort mee aanstoven. Voeg na een vijftal minuten de tomaten ook toe en laat een vijftal minuten mee stoven.

 4. Breng intussen ook 2 liter water aan de kook.

 5. Voeg alle droge specerijen toe, buiten de saffraan, en voeg ook de peterselie, koriander en tomatenpuree toe en meng goed door elkaar. Verbrokkel beide bouillonblokjes in de pot en kruid af met zout en wat versgemalen zwarte peper. Overgiet met het kokende water en laat een twintigtal minuten op matig-laag vuur sudderen. Roer af en toe door elkaar.

 6. Mix de soep (relatief) glad zodra de wortel voldoende zacht is. Zet de pot terug op matig vuur en voeg de saffraan, stukjes dadel en linzen toe. Laat 20 minuten zacht koken.

 7. Voeg na 20 minuten ook de kikkererwten en vermicelli toe en laat 2 minuten meekoken. Voeg tot slot de spinazie toe indien je die gebruikt en roer door de soep zodat hij slinkt. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.

 8. Serveer met partjes citroen en eventueel wat extra dadels.

Smakelijk en fijne Ramadan gewenst aan zij die meedoen!

Liefs Lisa


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page