top of page
Nom Eat

Gevulde pompoenbriochebroodjes (veggie/vegan opt)

Deze heerlijke zachte pompoen briochebroodjes zijn gemaakt met pompoen Ć­n het deeg en ook gevuld met een lekkere vulling van groene olijf, dadel en feta. Heel leuk om eens zelf te maken om een rustige herfstdag.


Hoe maak je brioche?

Brioche is een zacht 'luxe'deeg (zoals ze dat noemen). Dat wil zeggen dat het een deeg is waarin boter, melk en eieren worden gebruikt. Voor dit recept hou ik het deeg vegan. Belangrijk is dat je je deeg lang genoeg kneed. Hoe je dat juist checkt leg ik uit in deze korte video.


ree

Ingrediƫnten:

Voor de pompoenbrioche:

  • 400 g witte bloem

  • 0,5 el kristalsuiker

  • 10 g zout

  • 10 g instant gist

  • 1/2 tl pumpkin spice (kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, piment)

  • 40 g plantaardige boter

  • 150 g lauwe plantaardige melk (ongezoet!)

  • 100 g pompoenpuree (100% pompoen; uit blik of zelfgemaakt door pompoen te garen en te pureren)

  • 20 mlĀ plantaardige melk (afwerking)

  • 1 tl ahornsiroop (afwerking)

  • beetje zoutvlokken of fleur de sel (afwerking)


Voor de vulling:

  • 100 g groene olijf, ontpit en grof gehakt

  • 4 dadels, ontpit en grof gehakt

  • 70 g feta (of vegan alternatief), verkruimeld

  • snufje chilivlokken

  • olijfolie


TIP: je kan de vulling ook veranderen naar eigen smaak; bijvoorbeeld gedroogde tomaatjes en kalamata olijf; kaneelboter; chocolade; of meng er krenten of chocolate chips door. Gebruik je een zoete vulling? Voeg dan 50 g kristalsuiker toe aan het briochedeeg en gebruik een snufje zout ipv 10 g.

Bereiding:

  1. Meng voor het deeg in een grote mengkom de bloem, de suiker, het zout, de instant gist en de pumpkin spice kruiden.

  2. Smelt de plantaardige boter voor het deeg en maak de melk lauwwarm. Voeg beide toe aan de kom met droge ingrediƫnten samen met de pompoenpuree. Meng goed door elkaar met een spatel en kneed dan met je handen (of een deeghaak) voor ongeveer 5 tot 10 minuten (tot je een 'venstertje' kan maken met je deeg; zie video).

  3. Vet de mengkom lichtjes in met wat neutrale olie, leg er de deegbol in en dek af met een schone vochtige handdoek. De vochtige handdoek voorkomt uitdroging en creƫert een goede omgeving voor het deeg om te rijzen. Je kan ook plasticfolie gebruiken.


RIJS 1: LAAT HET DEEG 1 UUR RIJZEN OP KAMERTEMPERATUUR (24-28°C).


Ā Ā Ā Ā 4.Bedek een ovenschaal met bakpapier. En maak intussen de vulling door wat olijfolie te verhitten in een pan op middelhoog vuur en de olijf en dadel kort aan te schroeien. Meng daarna met een snufje chilivlokken en de verkruimelde feta.

Ā Ā Ā Ā 5.Sla met een vuist de lucht uit het deeg en verdeel het porties van 50 g deeg. Duw deze in platte rondjes en verdeel er een beetje vulling over. Plooi het deeg toe over de vulling en druk het deeg goed aan tegen elkaar.

  1. Draai de gevulde deegbolletjes om en bol deze op tot kleineĀ mooie bolletjes en leg ze in de ovenschaal. Dit zijn de buns. Bedek de ovenschaal opnieuw met deĀ schone vochtige handdoek.


RIJS 2:Ā LAAT DE BUNS OPNIEUW 1 UUR RIJZEN OP KAMERTEMPERATUUR


     7. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kommetje 20 ml plantaardige melk met 1 tl ahornsiroop. Bestrijk hiermee de bovenkant van de brioche broodjes.

     8.Bak de brioche buns goudbruin in de oven in 16 minuten op 180°C.

Ā Ā Ā Ā 

Werk de broodjes na het bakken indien gewenst nog af met wat zoutvlokken of fleur de sel. Ze zijn het lekkerste als je ze warm eet. Geniet van deze heerlijke herfstige broodjes! Lisa

Maak je dit of een ander Nom Eat recept? Deel het zeker op social media en tag me met @nom.eat. Dat maakt me superblij!


ree

Opmerkingen


bottom of page