top of page
Nom Eat

Zo maak je zelf seitan

(voor het recept: scroll naar onder)


Seitan, het klinkt voor de meeste mensen niet echt als iets lekkers. Ik hoorde al vergelijkingen met karton en zelfs kraakbeen. En ik moet zeggen: ik heb al Ʃnorm lekkere seitan gegeten, maar ook echt al heel taaie smaakloze brokken. En dat laatste moedigt natuurlijk niet aan om het nog eens te proberen. Maar deze zelfgemaakte seitan is zo lekker mals en je kan hem ook heerlijk krokant bakken. Yum!

Wat is seitan?

Ik start graag even bij het begin. Wat is seitan? Seitan is eigenlijk een eiwitbron van gekookte tarwegluten. Klinkt niet echt aanlokkelijk, he? Maar eigenlijk zit het zo. Tarwebloem bestaat uit twee hoofdcomponenten: zetmeel (koolhydraten) en gluten (eiwitten). Als je de gluten dus gaat onttrekken dan hou je een heel gezonde en pure eiwitvorm over. Een 'vleesvervanger' dus, maar zonder ultrabewerkt te zijn. Heel puur en heel lekker als je de juiste hebt. Ik raad altijd die van Maya aan (niet gesponsord), die wordt artisanaal gemaakt in Hasselt. Maar wil je het graag zelf eens maken dan is dit hƩt recept dat je moet volgen.

Hoe maak je seitan?

Seitan maken is eigenlijk heel gemakkelijk, maar het is een proces dat veel tijd in beslag neemt. Je kan starten vanaf droge tarwegluten die je zo koopt, maar dat raad ik niet aan. Volg het hele proces van onderstaande recept: namelijk: zelf je gluten gaan 'wassen' en dan verkrijg je een super mals resultaat, zo veel lekkerder dan wanneer je met tarwegluten werkt (naar mijn mening). Hoe je dat juist doet leg ik hieronder uit, maar je kan het ook bekijken op mijn Instagram.


Waarvoor gebruik je seitan?

Het allerlekkerste vind ik om deze seitan in stukjes te scheuren ('pulled' effect) en dan lekker krokant te bakken met wat kipkruiden. Gebruik deze gebakken seitan stukjes in eender welk gerecht waarin je vlees wil vervangen.


ree

Ingrediƫnten (voor 2 porties):

  • 620 g witte tarwebloem

  • 400 g water

  • rijke bouillon om in te koken

  • kipkruiden en olie


Bereiding:

  1. Doe de bloem en het water in een grote mengkom en meng goed door elkaar met een houten lepel.

  2. Kneed de deegbol 10 minuten stevig met je handen (net zoals brood) zodat de gluten zich goed kunnen ontwikkelen.

  3. Leg de geknede deegbol in een kom met water en laat minstens 2 uur rusten (tot overnight).

  4. Giet het water uit de kom en doe er nieuw water in, samen met de deegbol. ā€˜Was’ het zetmeel uit de deegbol door er goed in te kneden (onder water) voor ongeveer 4 minuten. Giet het water weg, voeg nieuw water toe en herhaal dit proces 6 keer. Eerst zal je zien dat het water heel wit en dikker wordt, dit is al het zetmeel dat uit het deeg komt. Hoe meer je het deeg ā€˜wast’ hoe minder wit het water. Uiteindelijk hou je enkel de gluten (eiwitten) uit de tarwe over. Dat is seitan. Je zal ook merken dat bij de eerste ā€˜wasjes’ de seitan erg uit elkaar lijkt te vallen, maar na verloop van tijd wordt het terug meer ƩƩn geheel.

  5. Doe de seitan in een droge kom en dek af. Laat een kwartiertje rusten.

  6. Stretch de seitan door er een rechthoek van te maken. Snij er drie ā€˜linten’ in (maar laat hem bovenaan in ƩƩn geheel) en maak er een strakke vlecht van. Leg nadien ook nog zoveel mogelijk (strakke) knopen in de vlecht. Dit ā€˜stretchen’, vlechten en knopen zal zorgen voor de draderige ā€˜pulled’ textuur die aan vlees doet denken.

  7. Breng een rijke volle bouillon aan de kook (bijvoorbeeld mijn recept voor vegan bruine fond) en kook daar de seitan zachtjes in voor ongeveer een uur. Draai hem in de helft van het kookproces om zodat beide kanten mooi bruin kleuren.

  8. Laat nadien de seitan nog wat rusten in de bouillon (eventueel overnight in een afgesloten pot in de koelkast). Hierdoor wordt de seitan opnieuw steviger.


De seitan is nu klaar en je kan er nu de gewenste stukken van scheuren. Het is best dat je hem scheurt en niet snijdt, zodat je meer 'organische' vormen krijgt en geen rechte stukjes.


Nu kan je de seitan verder gaan gebruiken: bak hem met kipkruiden in wat olie in de pan en kruid hem verder naargelang het gerecht waarin je hem wil gebruiken. Heel lekker bijvoorbeeld in vegan vol-au-vent, stoverij, ā€˜boeuf’ bourguignon…


Maak je dit of een ander Nom Eat recept? Deel het zeker op social media en tag me met @nom.eat. Dat maakt me superblij!


Opmerkingen


bottom of page