top of page
Nom Eat
Zoeken

Pav Bhaji (Indische groentecurry & buttered buns)

Pav Bhaji is een heerlijke Indiase (streetfood) klassieker bestaande uit Pav (= zachte broodjes, gebakken met boter) en Bhaji (een groentecurry met aardappel). Klinkt simpel, en qua bereiding is het dat dat ook, maar het is zo zo lekker! Please don't skip de rauwe rode ui on top 🙏 (en de koriander eigenlijk liefst ook niet).


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (voor 4 - 6 personen):

  • 4 el plantaardige boter/margarine

  • 2 el olijfolie

  • 3 uien, gesnipperd

  • 5 tenen look, geperst/fijngehakt

  • 5 el verse gember, fijngehakt

  • 1/2 bloemkool, gewassen en in kleine roosjes verdeeld

  • 1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden

  • 3 tomaten, in kleine stukjes gesneden

  • 100 g gekookte rode biet (optioneel, maar wel goed voor mooiere kleur)

  • 6 el pav bhaji masala (kruidenmix)*

  • 20 g verse koriander (niet optioneel), fijngehakt (ook de steeltjes, hou ze apart)

  • verse groene (of rode) chili, naar smaak

  • 650 g aardappel (ongeschild gewicht), geschild en in kleine blokjes gaar gekookt

  • 70 g tomatenpuree (of ketchup)

  • 2 limoenen

  • 300 g erwten (diepvries)

  • versgemalen zwarte peper en zout

  • 6 tot 10 zachte broodjes (burger buns) (afhankelijk van grote/kleine eters)

  • 2 rode uien, fijngesnipperd

  • optionele extra toppings: bhujia/sev (fried aardappel vermicelli), boondi (fried kikkererwtenbolletjes), granaatappelpitjes

*masala is het woord voor 'kruidenmix'. Per gerecht heb je dus een specifieke 'masala' voor dat gerecht. Voor Pav Bhaji is dat dus 'Pav Bhaji Masala'. Deze masala bestaat uit specerijen zoals komijn, korianderzaad, fenugreek, kala namak, kurkuma, kaneelstokjes, laurier, chili, kardemom, venkelzaad, amchoor (mangopoeder), asafoetida (hing), steranijs en kruidnagel. Omdat ik begrijp dat niet iedereen aan al deze kruiden kan komen/een winkel heeft waar je 'pav bhaji masala' kan vinden raad ik gewoon aan om de kruiden te gebruiken die je wél kan vinden. Ook dan zal het al lekker zijn.


Ik maakte mijn Pav Bhaji Masala zelf door komijnzaad, venkelzaad, fenugreekblaadjes, korianderzaad, kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel, kardemom, laurier en chili in een droge pan te roosteren. Nadien deed ik ze in een blendertje samen met de andere bovenstaande specerijen en mixte ik tot een poeder. Ik weet dat dit een hele waslijst is, maar eigenlijk is dit zo een simpel en heerlijk gerecht, dus daarom deel ik het toch. Laat de waslijst aan specerijen je niet afschrikken, maak ze met wat je hebt en ook dan zal het al heel lekker zijn. De belangrijkste specerijen hier vind ik: komijn, koriander, fenugreek(blaadjes), kurkuma, kaneelstok en chili.


Wil jij meer leren over de Indiase keuken en verschillende (hier minder bekende) (streetfood) klassiekers proeven en daarnaast ook alle must-have Indiase ingrediënten ontdekken tijdens een winkelbezoek met veel uitleg? Dan is mijn Indian Food Tour zeker iets voor jou!


Bereiding (40 min.)

  1. Zorg dat al je ingrediënten klaarstaan. Was/schil/snij alle groenten zoals beschreven in de ingrediëntenlijst. En maak indien gewenst de 'pav bhaji masala'.

  2. Verhit 3 el van de vegan boter en de olijfolie in een grote kookpot (bijv. Dutch oven) op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en stoof aan tot de ui glazig is.

  3. Voeg de bloemkoolroosjes, groene paprika en een snufje zout toe en laat 5 tot 7 min. mee stoven. Roer regelmatig om tot het geheel licht begint te bruinen.

  4. Voeg de tomaten, rode biet (optioneel), 3 el van de pav bhaji masala, de fijngehakte koriandersteeltjes en chili naar smaak toe. Roer goed door elkaar en laat inkoken tot het geheel niet meer te vochtig is. Ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.

  5. Voeg de aardappel, tomatenpuree/ketchup en het sap van 1/2 limoen toe, kruid met peper en zout en meng goed door elkaar. Pureer het geheel zachtjes met een pureestamper; het moet niet glad zijn en mag zeker nog veel textuur hebben, maar het moet wel een beetje één geheel worden. Voeg nadien de erwten toe en roer door elkaar. Laat nog een tiental minuutjes sudderen op middellaag vuur. Proef en kruid bij met peper/chili en zout naar smaak. Dit is de bhaji.

  6. Snij de zachte broodjes in de helft door en smelt de rest van de vegan boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de rest van de pav bhaji masala toe (afhankelijk van of alle broodjes er in 1 of 2 keer in passen, verhit je respectievelijk alle of de helft van de boter en masala). Bak de broodjes krokant en goudbruin aan beide kanten (maar start met de binnenkant van het broodje). Dit zijn de buttered buns.

Serveer de bhaji (groentencurry) met de buttered buns ernaast en een partje limoen. Verdeel over de bhaji de fijngesnipperde rode ui, koriander en optionele andere toppings.


Enjoy! Lisa


Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.








Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page