Een beetje zon kunnen we allemaal gebruiken deze periode {schrijft dit, uitkijkend op kale bomen voor een grijze achtergrond} en daarom tover ik graag de zon op je bord, net zoals Crisp en Hakim dat vorige week deden op het lanceringsevent van hun samenwerking (waarop ik was uitgenodigd). Hakim (Chatar, die je misschien wel kent uit Masterchef Vlaanderen) maakte voor Crisp 3 unieke tajine-recepten en een Ras el Hakim kruidenmix. Alle ingrediënten, alsook de kruidenmix, kan je makkelijk bestellen via de Crisp-app (Crisp is een online supermarkt trouwens, ze bieden heel kwalitatieve producten en maaltijdboxen aan en het is heel makkelijk om te bestellen - niet gesponsord, maar ik was dus wel uitgenodigd op hun event). Van zo'n leuke samenwerkingen word ik super enthousiast en geïnspireerd, en vandaar ook het recept dat volgt.

Eén van die tajines was namelijk veggie/vegan: tjokvol seizoensgroenten, groene olijven en specerijen. Heel lekker! Mijn oog viel echter ook op de tajine met kefta, tomaat en eitjes (een beetje klaargemaakt zoals shakshuka). Daarvan heb ik dus niet geproefd, maar ik werd wel meteen geïnspireerd om er zelf mee aan de slag te gaan, the veggie way! Want in mijn eigen kookboek Vegan Klassiekers staat natuurlijk een toprecept om zélf de allerlekkerste vegan ballekes te maken. Als ik daaraan de juiste kruiden en specerijen toevoeg: vegan kefta. Uiteraard kan je jezelf het ook makkelijker maken en werken met vegan kneedgehakt, maar ik werk liever met champignonnekes, ui en kruiden (vind ik ook gewoon lekkerder).
En wat blijkt? Vegan Klassiekers x Ras el Hakim = een match made in heaven. Het recept voor Hakim's tajine ga ik hier niet delen (want ik respecteer het copyright), maar je kan het vinden in zijn boek Ras el Hakim (of een aangepaste versie met seizoensgroenten op de Crisp-app). Ik kan je wel zeggen: het was suuuuperlekker! Maar mijn plantbased ballekes met Marokkaanse make-over deel ik heel graag met je. Veel kookplezier!
Serveer de balletjes zoals ik een een tajine of in een simpele tomatensaus met ras el hanout, bij pasta...
Recept voor vegetarische kefta
Ingrediënten (voor 10 à 12 balletjes)
1,5 el neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)
1 ui, in kleine blokjes
250 g champignons, in vieren
2 tenen knoflook, fijngehakt
100 g stevige tofu
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl gemalen korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gemberpoeder
1/2 tl paprikapoeder
1 tl mosterd
70 g panko of broodkruim
1 el verse platte peterselie, fijngesneden
1 el verse koriander, fijngesneden
Bereiding (30 min.)
Verhit 1⁄2 el olie in een koekenpan op matig-hoog vuur. Snijd de champignons in vieren, de ui in kleine blokjes en hak de look fijn. Bak alles samen tot de champignons goudbruin en gaar zijn. Bak de laatste minuten de droge specerijen kort mee.
Knijp het overtollige vocht uit de tofu.
Doe de gekruide champignons en tofu samen met de mosterd en panko (alles behalve de peterselie en koriander) in een foodprocessor en mix tot een stevige massa. Er mogen nog kleine stukjes inzitten. Meng op het einde de peterselie en koriander erdoor.
Rol 10 à 12 balletjes van gelijke grootte. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Bak de balletjes aan elke kant mooi bruin tot er zich een korstje rondom vormt. Wees voorzichtig bij het omdraaien. Laat ze goed doorbakken zodat ze niet meer 'rauw' proeven binnenin. Maak je een tajine? Bak ze dan ook vooraf rondom rond en laat ze kort verder garen in de tajine.
TIP 1 Laat de balletjes lang genoeg aan elke kant bakken, anders komen de korstjes eraf. Is dat toch het geval? Gooi ze zeker niet weg. Stiekem zijn die keilekker! TIP 2 Je kan de balletjes ook invriezen. Handig dus als je ineens een grote portie maakt en een deel invriest, om ze de volgende keer snel te kunnen verwerken in een gerecht.
Smakelijk!
Lisa
Ons prachtige boek Vegan Klassiekers is hier te koop.
*tajine is het woord voor zowel het gerecht als het kegelvormige kookgerei. Aangezien ik geen tajine heb gebruik ik een gietijzeren pot. Dat is ook het beste alternatief volgens Hakim in zijn boek.

Comments