top of page
Zoeken

Black Sesame Babka

Babka is een zoet gevlochten brood qua textuur vergelijkbaar met briochebrood. Het heeft zijn oorsprong bij de Oost-Europese joodse gemeenschap. Ik maakte een vegan versie met het deeg van mijn all-time favourite cinnamon rolls en een zalige vulling van zwarte sesam. Dit moét je gewoon maken. Echt.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (voor 1 grote babka - ongeveer 12 porties-)


Voor het deeg:

  • 1 zakje instant gist (= 7 g)

  • 280 ml ongezoete plantaardige melk

  • 600 g bloem

  • 70 g kristalsuiker

  • 1 tl zout

  • 1/2 tl koekkruiden (of kaneelpoeder)

  • 150 g zachte plantaardige boter (ik gebruikte Alpro Bakken & Braden)

Voor de vulling:

  • 60 g plantaardige boter of kokosolie

  • 75 g zwarte sesampasta (black tahin - biowinkel/Aziatische winkels)

  • 1 el rozenwater

  • 30 g poedersuiker

Voor de topping:

  • 100 g poedersuiker

  • scheutje rozenwater

  • 1 el citroensap

  • mespuntje rodebietenpoeder (optioneel, voor roze kleur)

  • rozenblaadjes ter versiering

Bereiding (15 min. + 1 uur rijzen + 20 min. + overnight rijzen)

  1. Verwarm de plantaardige melk tot lauwwarm (max. 37°) en voeg de gist en een snuifje van de suiker toe. Roer zachtjes door elkaar en zet aan de kant.

  2. Meng voor het deeg in een grote mengkom de bloem, suiker, sinaaszeste, zout en koekkruiden. Zet opzij.

  3. Smelt de boter in een aparte kom/maatbeker.

  4. Voeg de gesmolten boter en het melk-gistmengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en meng met een spatel (pottenlikker) door elkaar. Kneed het deeg dan met je handen minstens 5 minuten tot een egaal en vast geheel.

  5. Vet de mengkom lichtjes in met wat neutrale olie, leg er de deegbol in en dek af met een schone vochtige handdoek.

RIJS 1: LAAT HET DEEG 1 TOT 4 UUR RIJZEN OP KAMERTEMPERATUUR

  1. Maak intussen de vulling: mix alle ingrediënten in een foodprocessor of met een staafmixer tot een egale 'pasta'. Of meng goed handmatig met een klopper.

  2. Bestuif een plat oppervlak lichtjes met bloem en leg het gerezen deeg erop. Rol uit tot een grote platte rechthoek die overal even dik is.

  3. Smeer het mengsel voor de vulling er volledig over uit. Rol het deeg op langs de lange kant. Snijd overlangs in de helft en leg voorzichtig de binnenkanten van de 2 slierten naar boven. Vlecht ze over elkaar heen (zie video).

  4. Neem een grote ronde ovenschotel/taartvorm/tulbandcakevorm en bedek met bakpapier. Leg de vlecht in een cirkel en zet een klein kommetje of een prop aluminiumfolie in het midden zodat er een opening in het midden blijft (indien je geen tulbandcakevorm hebt).

RIJS 2: LAAT DE BABKA OPNIEUW 1 - 4 UUR RIJZEN OP KAMERTEMPERATUUR (of overnight in de koelkast)

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de babka in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin (let op: de timing verschilt voor iedere oven, dus check af en toe of hij niet te snel bruint.

  2. Maak tijdens het bakken de topping: meng de poedersuiker, het rozenwater, het citroensap en het rodebietenpoeder (opt.) door elkaar tot een glad geheel.

  3. Laat de cinnamonrolls een tiental minuutjes afkoelen en verdeel er de icing over. Werk snel af met de rozenblaadjes vooraleer de icing opdroogt.

Tip: de babka is het allerlekkerst als hij nog wat warm is.


Tip 2: wil je een deel invriezen? Doe dit dan vlak na de tweede rijs: laat de rauwe babka dus volledig rijzen en vries hem voor het afbakken in. Bak hem af meteen vanuit de vriezer.

Laat het smaken! Lisa


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.





Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page