Deze Persian cinnamon rolls zijn echt een van mijn (en ook mijn vrienden) all-time favoriete zoete gerechtjes. Heerlijk als decadent ontbijt in het weekend, maar ook als dessert. Het duurt lang om de cinnamon rolls te maken, omdat ze 2 keer moeten rijzen, maar ze zijn niet moeilijk om te maken en het resultaat mag er écht wel zijn.
Ingrediënten (voor 12 cinnamonrolls, of meer kleinere):
Voor het deeg:
1 zakje instant gist (= 7 g)
280 ml ongezoete plantaardige melk
600 g bloem
70 g kristalsuiker
zeste van 1 sinaasappel
1 tl zout
1/2 tl koekkruiden (of kaneelpoeder)
150 g zachte plantaardige boter (ik gebruikte Alpro Bakken & Braden)
Voor de vulling:
100 g suiker
zeste van 1 sinaasappel
snuif zout
2 el koekkruiden (eventueel te vervangen door kaneelpoeder)
3 el zachte plantaardige boter (ik gebruikte Alpro Bakken & Braden)
Voor de topping:
100 g poedersuiker
scheutje rozenwater
1 el citroensap
rozenblaadjes
ongezouten pistachenoten, grof gehakt
Bereiding (15 min. + 1 uur rijzen + 20 min. + overnight rijzen)
Verwarm de plantaardige melk tot lauwwarm (max. 37°) en voeg de gist en een snuifje van de suiker toe. Roer zachtjes door elkaar en zet aan de kant.
Meng voor het deeg in een grote mengkom de bloem, suiker, sinaaszeste, zout en koekkruiden. Zet opzij.
Smelt de boter in een aparte kom/maatbeker.
Voeg de gesmolten boter en het melk-gistmengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en meng met een spatel (pottenlikker) door elkaar. Kneed het deeg dan met je handen minstens 5 minuten tot een egaal en vast geheel.
Vet de mengkom lichtjes in met wat neutrale olie, leg er de deegbol in en dek af met een schone handdoek. RIJS 1: LAAT HET DEEG 1 TOT 4 UUR RIJZEN OP KAMERTEMPERATUUR
Maak intussen de vulling: mix alle ingrediënten in een foodprocessor of met een staafmixer tot een egale 'pasta'. Of meng goed handmatig met een klopper.
Bestuif een plat oppervlak lichtjes met bloem en leg het gerezen deeg erop. Rol uit tot een grote platte rechthoek die overal even dik is.
Smeer het mengsel voor de vulling er volledig over uit. Rol het deeg op langs de lange kant. Snijd in 12 (of meer) rolls van ongeveer 2 cm dik. Het handigste is om dit te doen met een touwtje ipv met een mes.
Neem een grote ovenschotel/taartvorm en bedek met bakpapier. Verdeel de cinnamonrolls over de bakplaat met een klein beetje plek tussen alle rolls, zodat ze plek hebben om te rijzen. Dek opnieuw af met een propere keukenhanddoek. RIJS 2: LAAT DE ROLLS OPNIEUW 1 - 4 UUR RIJZEN OP KAMERTEMPERATUUR (of overnight in de koelkast)
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de cinnamonrolls in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin (let op: de timing verschilt voor iedere oven * zoals je kan zien in mijn filmpje *, dus check af en toe of ze niet te snel bruinen.
Maak tijdens het bakken de topping: meng de poedersuiker, het rozenwater en citroensap door elkaar tot een glad geheel.
Laat de cinnamonrolls een tiental minuutjes afkoelen en verdeel er de icing over. Werk snel af met de pistachenoten en rozenblaadjes vooraleer de icing opdroogt.
Tip: de cinnamon rolls zijn het lekkerst als ze nog warm zijn.
Tip 2: wil je een deel invriezen? Doe dit dan vlak na de tweede rijs: laat de rauwe rolls dus volledig rijzen en vries ze voor het bakken in. Bak ze af meteen vanuit de vriezer.
Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Comments