Panzanella is een Italiaanse broodsalade; yes, een salade met brood ín. Hoewel ik dat een geniaal concept vind, vind ik het jammer als het brood wak wordt door het vocht van de groenten. Daarnaast maak ik er graag een vullende zomerse avondmaaltijd van, dus ziehier, mijn Baked Gnocchi Panzanella. In plaats van brood ín de salade toe te voegen gebruik ik gebakken gnocchi (Italiaanse pastabolletjes van aardappel) en werk ik af met een krokante sourdough pangratatto op smaak gebracht met knoflook en edelgistvlokken. Een heerlijkheid!
Maak deze salade als lunch of avondmaaltijd of als heerlijke salade bij een barbecue (eventueel zonder gnocchi dan).
DIT IS ZOMER 🍅🥒🌿🧄🥖
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Ingrediënten (voor 2 grote porties):
500 g gnocchi (vegan, kijk op de verpakking)
1 teen knoflook
10 el sourdough broodkruim (zie recept hier) (of gebruik panko)
4 el edelgistvlokken
4 verse rijpe tomaten (bij voorkeur versgeplukte)
1/2 komkommer
2 el verse basilicum
7 zwarte olijven (bv. kalamata)
1 rode ui
3/4 el natuurazijn (of balsamicoazijn)
4 el olijfolie
1 el extra vierge olijfolie
peper en zout
Bereiding (30 min.):
Kook de gnocchi gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
Pel de knoflook en pers of rasp heel fijn (tot een puree).
Verhit intussen 2 el olijfolie in een antikleefpan en voeg het broodkruim en de knoflook toe. Meng goed door de olie en laat goudbruin en krokant bakken op een middelhoog vuur. Voeg de laatste minuut de edelgistvlokken toe en kruid met peper en zout. Verplaats het broodkruim van de pan naar een bord. Dit is de pangratatto.
Verwijder de overgebleven stukjes broodkruim uit de pan en verhit opnieuw 2 el olijfolie. Bak de gnocchi goudbruin.
Snij intussen de groenten. Snij de tomaten in grote blokjes. Snij de komkommer in halve rondjes. Hak het basilicum fijn. Snij de olijven in kleine stukjes. Snij de rode ui in flinterdunne halve ringen. Voeg alles toe aan een grote slakom, samen met de extra vierge olijfolie en de azijn. Kruid met peper en zout en meng goed door elkaar. Dit is de salade.
Doe deze stap pas vlak voor het serveren, anders verliezen de gnocchi & het broodkruim hun crunch! Verdeel de salade over de borden. Verdeel daarover de gebakken gnocchi en meng een beetje door elkaar. Verdeel daarover wat van de pangratatto en werk eventueel af met nog een blaadje basilicum.
Laat het smaken!
Liefs,
Lisa
Comments