top of page
Zoeken

Gooi nooit nog oud (zuurdesem)brood weg met deze zero waste tip

Wist je dat je van oud brood heel makkelijk zelf broodkruim kan maken. Je maakt het exact zo fijn als je zelf wil: van paneermeel tot panko tot nog grovere stukjes. Uiteraard heb je niet op eender welk moment broodkruim nodig, maar het zalige aan deze kitchen hack is dat je het ook kan invriezen. Wanneer je het dan nodig hebt neem je gewoon de nodige hoeveelheid uit de vriezer, et voila: ready to use!


Je kan het gebruiken om te paneren, als korstje op een ovenschotel, of bak het in de pan in olijfolie met zout, kruiden en/of specerijen voor een heerlijke pangratatto als afwerking voor je pasta.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!


Hoe maak je zelf broodkruim?

  1. Leg sneden of stukken (oud) brood uit elkaar in open lucht zodat het kan drogen en hard worden. Let op: gewoon (gist) brood kan gaan schimmelen, dus controleer het goed voordat je het verder verwerkt. Zuurdesembrood zal veel minder snel gaan schimmelen doordat het gefermenteerd is en is dus iets makkelijker voor dit 'recept'.

  2. Maal het hard geworden brood fijn in een foodprocessor/keukenmachine of grote vijzel. Maal het zo fijn als je zelf wil: van fijn paneermeel tot grove panko.

  3. Vries je broodkruim in voor later gebruik of gebruik het meteen:

    • op een ovenschotel

    • gebakken in olijfolie in de pan als pangratatto (samen met zout, peper, kruiden/specerijen, (vegan) kaas...). Pangratatto is 'poor man's parmesan' en gebruik je op pastagerechten. Heerlijk!

    • als crumble op een soepje of ander gerecht...

Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page