Crispy chili olie
- Lisa Wuyts
- 11 uur geleden
- 2 minuten om te lezen
Zowat iedereen kent intussen wel de heerlijke Crispy Chili in Oil van het Chinese merk Laoganma (zo niet, kom eens met mij op Asian Food Tour aub, er valt nog ZO veel te ontdekken). Deze crispy chili is heel lekker op zowat alles. Nog lekkerder? Zelfgemaakte crispy chili olie. Ik deel graag mijn recept met je en beloof je: dit is HEERLIJK!
(ik ben helaas vergeten een goeie foto te nemen van deze crispy chili olie)
Ingrediƫnten:
2 sjalotten of uien, heel ļ¬jngesnipperd
10 tenen knoļ¬ook, geperst
560 g neutrale(!) olie (bv.zonnebloem/maĆÆs/arachide)
50 g gefermenteerde zwarte bonen (Aziatische winkel)
10 g zout
3 g chilivlokken
1 tl szechuanpeperbollen (optioneel)
½ tl Chinese 5-spice
5 groene kardemom peulen, gekneusd
20 g verse gember, geraspt
15 g suiker
Bereiding:
1. Verhit de olie samen met de ultraļ¬jne sjalot/uien en knoļ¬ook. Laat pruttelen tot de ui
heel licht begint te bruinen.
2. Doe alle andere ingrediƫnten intussen samen in een ruime hittebestendige pot/kom
waar je later de hete olie kan bijgieten.
3. Wanneer de ui licht begint te bruinen giet je de hete olie (inclusief ui en look) over
de andere ingrediƫnten. Voorzichtig zijn is hier cruciaal!
4. Laat afkoelen en doe de olie in een steriel potje, bewaar in de koelkast of vries in in
kleinere porties.
Normaal blijft deze crispy chili olie lang goed omdat het een olie is, maar omdat er verse
ingrediƫnten (ui, look, gember) inzitten en geen bewaarmiddelen is voorzichtigheid toch
aangeraden. Daarom verdeel ik deze meestal in kleine porties en vries in ze zo in.
Geniet van deze zalige topping! Liefs, Lisa
Maak je dit of een ander Nom Eat recept? Deel het zeker op social media en tag me met @nom.eat. Dat maakt me superblij!


.png)









Opmerkingen