top of page
Nom Eat

Crispy chili olie


Zowat iedereen kent intussen wel de heerlijke Crispy Chili in Oil van het Chinese merk Laoganma (zo niet, kom eens met mij op Asian Food Tour aub, er valt nog ZO veel te ontdekken). Deze crispy chili is heel lekker op zowat alles. Nog lekkerder? Zelfgemaakte crispy chili olie. Ik deel graag mijn recept met je en beloof je: dit is HEERLIJK!


(ik ben helaas vergeten een goeie foto te nemen van deze crispy chili olie)

Ingrediƫnten:

  • 2 sjalotten of uien, heel fijngesnipperd

  • 10 tenen knoflook, geperst

  • 560 g neutrale(!) olie (bv.zonnebloem/maĆÆs/arachide)

  • 50 g gefermenteerde zwarte bonen (Aziatische winkel)

  • 10 g zout

  • 3 g chilivlokken

  • 1 tl szechuanpeperbollen (optioneel)

  • ½ tl Chinese 5-spice

  • 5 groene kardemom peulen, gekneusd

  • 20 g verse gember, geraspt

  • 15 g suiker


Bereiding:

1. Verhit de olie samen met de ultrafijne sjalot/uien en knoflook. Laat pruttelen tot de ui

heel licht begint te bruinen.

2. Doe alle andere ingrediƫnten intussen samen in een ruime hittebestendige pot/kom

waar je later de hete olie kan bijgieten.

3. Wanneer de ui licht begint te bruinen giet je de hete olie (inclusief ui en look) over

de andere ingrediƫnten. Voorzichtig zijn is hier cruciaal!

4. Laat afkoelen en doe de olie in een steriel potje, bewaar in de koelkast of vries in in

kleinere porties.


Normaal blijft deze crispy chili olie lang goed omdat het een olie is, maar omdat er verse

ingrediƫnten (ui, look, gember) inzitten en geen bewaarmiddelen is voorzichtigheid toch

aangeraden. Daarom verdeel ik deze meestal in kleine porties en vries in ze zo in.


Geniet van deze zalige topping! Liefs, Lisa


Maak je dit of een ander Nom Eat recept? Deel het zeker op social media en tag me met @nom.eat. Dat maakt me superblij!


Opmerkingen


bottom of page