top of page
Zoeken

Als vegan naar een kerstfeest / een vegan op bezoek? 3 tips voor een fijne kerst! 🎄

Blogpost geschreven eind 2017 op mijn oude blog. Ik vind hem nog steeds relevant, dus ik deel hem graag ook hier. Liefs, Lisa.


Het is weer zover: de gezellige kerstperiode staat voor de deur! Ik vier supergraag kerstmis, niet uit religieuze overtuiging maar puur cultureel. Ik vind het een heel gezellige periode en al die lichtjes maken mij blij. Over het plezier dat ik haal uit mijn retro-kerstballen van de Kringwinkel bovenhalen zal ik maar zwijgen zeker? Goed, toch één fotootje, voor de sfeer ;). Love my babies!



Maar goed. Als vegetariër of vegan kan kerst misschien wel een moeilijke periode zijn. Een gevulde kalkoen in het midden van de tafel roept bij mij eerder tranen op dan vreugde. Of ben je fier op de kalkoen die je bereidde en wilt die ‘lastige’ vegan er weer niet van proeven. In zo’n mindset is het natuurlijk moeilijk om een gezellig kerstfeest te hebben. Ik geef dus graag enkele tips voor beide kanten.


1. Heb een beetje goodwill

Zowel je oom die de kalkoen bereidde als het vegan neefje dat er niet van wil eten uit principiële overtuigingen hebben goede intenties.



Ook al kan je als vegetariër of vegan die kalkoen niet loskoppelen van het leed, de mensen die er wel van eten hebben daar geen slechte intenties mee. Je mag niet vergeten dat vlees eten een culturele gewoonte is, en hoe jammer het ook is dat daar zoveel leed bij komt kijken, gewoontes zijn heel moeilijk om af te leren. En wie weet heeft je familie het afgelopen jaar al veel minder vlees proberen eten en is deze kalkoen bij kerst net hetgene waar ze zo hard naar uitkijken. De kalkoen is toch al bereid, dus zorg er dan zeker voor dat je familie er optimaal van kan genieten, anders is hij voor niets gestorven. Hou je afkeurende blikken dus beter voor jezelf en laat hen genieten.


Langs de andere kant heeft ook jouw vegan neefje geen slechte intenties door je kalkoen, waar zo veel werk in zit, af te wijzen. Dat doet hij echt niet om tegenstrijdig te zijn of om zich superieur te voelen. De meeste vegetariërs of vegans maken de keuze om geen dierlijke producten meer te eten net heel bewust. Ze vinden vlees misschien wel heel lekker, maar kiezen er tòch voor om het niet meer te eten om goed te zijn voor de dieren en de planeet (wat bij mij het geval is). Een grote misvatting is te denken dat vegans jouw individueel gedrag afkeuren en jou ook vegan willen maken. Natuurlijk vinden we al het dierenleed enorm erg, maar het is vooral die enorme industrie waar we volledig tegen zijn. In plaats van afkeurende vragen te stellen aan de vegan in het gezelschap, is het dus fijner om interesse te tonen vanuit een positieve kant. In plaats van “Wat eet je dan nog wel? Is dat er niet wat over?” kan je ook vragen “Wat maak je thuis zoal klaar?” of “Mag ik eens proeven?”


2. Nog geen plannen? Neem de organisatie in je eigen handen

Vorig jaar (2016-17 dus) zat ik daar, mee aan de steengrill (of hoe heet dat?) tafel. Niet zo aangenaam, aangezien de geur enorm indringend is. Ik was uiteraard wel heel blij om bij mijn familie te zijn en mijn nonkel had speciaal voor ons een superlekkere risotto gemaakt. Daarvoor waren de veggies dus enorm dankbaar. Maar, achteraf bleek dat eigenlijk niemand in het gezelschap dat grillen écht fijn vond. En dat het ook nog duur bleek te zijn voor wat het was (aangezien je het zelf nog moest bakken en er dus geen kok aan te pas kwam).

Dit jaar dacht ik ‘voor dat geld kunnen we evengoed ergens lekker gaan eten‘. Dus ik nam de organisatie in mijn handen, wat de rest van de familie alleen maar heel aangenaam leek te vinden, dan moesten zij het niet meer doen. Ik reserveerde dus goed op tijd in een restaurant bij mijn ouders in de buurt (Het Komfoor), waar we al met de hele familie zijn gaan eten en waar iedereen het altijd lekker vindt. Ook voor vegetariërs is het daar écht top! In zo’n geval eet ik dus vegetarisch (vegan in de Kempen is ook echt not there yet). De vorige keren dat we er gingen eten waren er ook al veel geïnteresseerden in de veggiemenu, omdat die er zo goed uit zag. Dit jaar mocht ik dus maar liefst 7 vegetarische menu’s bestellen van een totaal van 18. Not bad eh?


3. Stel voor om zelf iets mee te nemen en laat iedereen proeven

Met mijn vriend zijn familie doen we altijd een potluck, iedereen neemt iets mee. Mijn schoonouders zorgen elke kerst voor een kaastafel met alles erop en eraan. Dat is ook die ene keer in het jaar dat ik mij erover zet en echt geniet van de lekkere kaasjes. (Hoewel ik het zou begrijpen als je dat liever niet wil als je volledig vegan bent. In dat geval zou ik zelf dingen meenemen die ik heel lekker vind bij brood, bv. zelfgemaakte spread, zelfgemaakte vegan kaas etc. En hier geldt weer: laat iedereen proeven). Maar omdat ik dan van de kaasjes geniet, betekent niet dat àlles niet-vegan moet zijn. Ik ga namelijk 3 superlekkere vegan desserts maken, die iedereen sowieso even lekker gaat vinden als de niet-vegan variant. Andere tips zijn: neem zelf een potje veganaise mee en vraag om nog geen mayonaise op de groentjes te doen.


Doe je geen potluck? Stel gewoon zelf voor om voor het dessert (of een andere gang) te zorgen en zorg er dan voor dat je iets écht lekker bijhebt. Zo kan je iedereen tonen hoe lekker vegan eten is.


Heb je inspiratie nodig voor écht lekkere vegan kerstrecepten die je geen stress bezorgen (met tips om vooraf te bereiden etc.). Dan zijn mijn e-books Hearty Vegan Kerst 1 en 2 zeker iets voor jou!

Ziezo, hopelijk ben je met deze tips al een stapje verder en vergeet niet: Kerst draait om gezellig samenzijn. Veroordeel elkaar niet, maar probeer even elkaar te begrijpen.

Dan wens ik je nog een superwarme kerstperiode en een super start van 2023!


Geniet van het samenzijn in plaats van je te ergeren aan dingen waar je niet achter staat.

Warme knuffels

Lisa!



Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page