top of page
Nom Eat
Zoeken

Tomatenrijst met almond-crusted artisjokken

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

Wauwwww, dit is zo een simpel en lekker gerecht. De tomatenrijst bereid je ongeveer zoals een risotto en qua smaak is het een beetje tussen een risotto en een paella in, maar het heeft toch veel eigenheid. De artisjokken paneer je met amandelmeel in plaats van paneermeel; het resultaat is even krokant als een kroketje, en qua smaak geeft het iets meer diepgang. Heerlijk!


Geen zin om te frituren? Dat snap ik! Je kan het gerecht ook maken zonder de artisjokken (al zijn die wel het specialleke hier, waardoor ik toch zou aanraden het zeker eens te proberen).


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (2 porties):

Voor de tomatenrijst:

* 4 sjalotten

* 2 tenen knoflook

* 3 el olijfolie

* 3 el tomatenpuree (tomatenconcentraat)

* 200 g risottorijst

* 1 liter paddenstoel-/groentebouillon

* snufje zacht paprikapoeder

* 100 g erwten (bv. diepvries)

* 100 g spinazie

* 1 g saffraan (1/2 tl) geweekt in 1 tl water

* peper en zout

* 1 citroen voor het serveren


Voor de artisjokken:

* voldoende olie om in te frituren

* 1 pot artisjokken (uitgelekt 210 g) (ik gebruikte die op water, op olie moet ook wel lukken denk ik)

* 6 el witte bloem (gebruik rijstmeel of boekweitmeel voor glutenvrij)

* 4 el kikkererwtenmeel gemengd met 3 el water (= kikkererwtenmeelbeslag)

* 8 el amandelmeel gemengd met een snuifje zout


Bereiding (45 min.)

  1. Pel de sjalotten en snij ze overlangs in vieren. Pel de tenen knoflook en hak ze grof.

  2. Verhit de olijfolie in een stevige pot op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten, de knoflook en de tomatenpuree toe, kruid met peper en zout en stoof een vijftal minuten aan. Roer af en toe in de pot.

  3. Voeg dan de rijst toe, roer goed door elkaar en laat drie minuten mee bakken.

  4. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe aan de rijst. Laat op matig vuur inkoken en roer regelmatig om. Telkens het vocht eruit is gekookt, voeg je opnieuw bouillon toe. Blijf ongeveer 20 minuten herhalen, tot alle bouillon op is en de rijst gaar.

  5. Voeg op het einde de erwten, spinazie, het paprikapoeder en het water met saffraan toe aan de rijst en roer goed door elkaar. Laat nog een tweetal minuten op het vuur staan.

  6. Maak intussen de artisjokken. Verhit ruim frituurolie in een pot of de friteuse.

  7. Snij de artisjokken overlangs in de helft en zet 3 diepe bordjes klaar: 1 met de bloem, 1 met het kikkererwtenmeelbeslag en 1 met het amandelmeel, in die volgorde. Haal alle artisjokken eerst door de bloem en tik de overtollig bloem eraf; gevolgd door het kikkererwtenbeslag en dan het amandelmeel.

  8. Frituur de artisjokken in kleine hoeveelheden zodat ze niet tegen elkaar gaan kleven. Test eerst met één stukje: wordt dat meteen bruin, dan is de olie te heet, verlaag dan je vuur. De artisjokken moeten ongeveer 6 minuten (3 minuten per kant) frituren en mooi goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken in een bord met keukenpapier.

  9. Serveer de tomatenrijst met enkele drupjes citroensap en een extra partje citroen. Verdeel daarover eventueel nog wat extra spinazie en de artisjokken.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page