top of page
Zoeken

Pistache crème brûlée

Wat is er nog beter dan vegan crème brûlée? Vegan pistache crème brûlée natuurlijk 😊.


Tipje vooraleer je begint:

Om de lekkere pistachesmaak zo goed mogelijk in de crème te krijgen gebruik ik pistachepasta (zoals andere notenpasta) zonder toevoegingen (vaak zit er al melk en suiker bij in). Wel is mijn pistachepasta deels pistache en deels amandel (pistache alleen is enorm duur), maar omdat amandelpasta neutraler smaakt, smaakt deze alsnog vooral naar pistache. Pistachepasta kan je kopen in natuurwinkels zoals Bioplanet e.a. Je kan eventueel ook andere notenpasta gebruiken ter variatie.


Laat het smaken


Ingrediënten (voor 8 kleine of 4 grote kommetjes):


* 280 ml ongezoete melk (bij voorkeur This is Not Milk van Alpro of Oatly)

* 40 g maïszetmeel (maïzena)

* 400 ml haverroom (bij voorkeur Oatly of Inex; Alpro heeft in dit geval een té opvallende smaak)

* 50 g pistachepasta (zie opmerking boven) (+/- 3 volle eetlepels)

* 1 tl vanille-extract (niet essence)

* 80 g kristalsuiker

* snuifje zout


Bereiding (+/- 15 min. + een tweetal uur afkoelen):

  1. Meng in een apart kommetje 50 ml plantaardige melk met het maïszetmeel tot er geen klonters meer zijn. Zet opzij.

  2. Doe in een grote maatbeker of kom de rest van de plantaardige melk, de haverroom, de pistachepasta en het vanille-extract. Mix met een staafmixer tot een egaal geheel (of gebruik een blender). Voeg 40 g van de kristalsuiker en het snuifje zout toe en meng nog even door elkaar. Dit is het 'pistachemengsel'.

  3. Doe het pistachemengsel in een kookpotje en breng al roerend met een klopper aan de kook. Voeg dan het mengsel met maïszetmeel toe en blijf goed roeren tot de massa is ingedikt (minder dan 1 minuut). Haal dan meteen van het vuur.

  4. Verdeel de crème over vuurvaste kommetjes of potjes en laat volledig afkoelen in de koelkast.

  5. Verdeel vlak voor het serveren de resterende suiker over de potjes en brand goudbruin met een gasbrander of onder de grill in je oven. Werk indien gewenst af met een klein beetje fijngehakte pistachenootjes en een lekje pistachepasta.

Eet meteen na het branden op, anders wordt de crème waterig (been there, done that en ik raad het niet aan 😅).


Liefs, Lisa


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page