top of page
Zoeken

Maak je eigen #FocacciaGarden 🌸🌻🌿🌳

Een Focaccia Garden is een mooi natuurtafereeltje dat je maakt met kruiden en groenten op een homemade focaccia brood. Mijn inspiratie hiervoor haalde ik op de instagrampagina @nytcooking.


Omdat het koken én knutselen combineert en mijn innerlijke kind hier dus héél blij van werd vloog ik er meteen in. Mijn eerste #FocacciaGarden was een succes, maar qua uiterlijk vond ik hem iets te chaotisch (foto links). Ik begon dus meteen aan een tweede, meer gestructureerde versie (foto rechts). Uiteindelijk vond ik de eerste, meer chaotische, versie toch veruit de mooiste. Maar door de tweede te maken leerde ik wel heel wat bij hoe je de mooiste, maar ook lekkerste focaccia maakt. Hieronder lees je mijn tips, zowel voor een lekkere focaccia als versiertips (voor de focaccia, niet om aan een lief te geraken…).Basisrecept focaccia

Ik gebruikte dit basisrecept (zie filmpje hieronder) van Jamie Oliver & Gennaro Contaldo voor mijn Focaccia, zonder de toppings uiteraard. Ik deed wel enkele aanpassingen:

1. Ik voeg voldoende zout toe aan het deeg, anders is het flauw. 2. Ik maak het deeg bij voorkeur de avond op voorhand. Als het een nachtje kan rijzen is het deeg veel luchtiger. 40 min. zoals het recept voorschrijft was bij mij niet voldoende. Ik leg de deegbol gewoon in mijn mengkom met een warme vochtige handdoek erover gespannen. 3. Bij de tweede ‘rijs’ leg ik de toppings er nog niet op. In mijn ondervinding hield dat het rijzen van het deeg wat tegen. Ik leg het deeg dus in een met bakpapier beklede bakvorm en ik sprenkel er goed wat olijfolie over en wat zout. De toppings volgen pas vlak voor de focaccia in de oven gaat. Voorzichtig beleggen is aangewezen zodat je de lucht niet verwijdert uit het deeg. 4. De focaccia moet bij mij 35 à 40 min. bakken op 200°C (maar dat kan verschillen van oven tot oven). Ik kijk gewoon of hij mooi goudbruin is bovenaan.

Kijk hoe fluffy:Versiertips garden focaccia

1. Aangezien de focaccia nog gaat rijzen in de oven is het belangrijk om je toppings goed dicht bij elkaar te leggen, zelfs bijna deels over elkaar (zie hieronder op de voor-en-na foto: de stukjes wortel lagen eerst gedeeltelijk op elkaar en na het bakken zijn er zelfs nog lege stukken tussen). –> Ingrediënten die min of meer hun grootte behouden tijdens het bakken zijn: kerstomaatjes, ajuinringen, basilicumblaadjes, paprika… –> Ingrediënten die erg krimpen tijdens het bakken zijn: fijne kruiden zoals bieslook, bietjes, wortelstukjes, (rode) kool… (tenzij je heel grote stukken gebruikt van deze ingrediënten, maar dan gaan ze niet gaar zijn).
2. Let op met sommige delicate toppings en fijne ingrediënten zoals bladgroen, rozenblaadjes… ze verbranden snel door de hoge oventemperatuur. Door ze in te vetten met olijfolie zijn ze minder fragiel.


3. Wees niet te gestructureerd. Een beetje chaos kan voor heel mooie resultaten zorgen. Ook uit mijn poll in mijn Instagram-story bleek dat de chaotische versie duidelijk beter werd gesmaakt.


4. Gebruik zo veel mogelijk verschillende kleuren.

Maar welke toppings zijn nu het lekkerst? (Ook niet onbelangrijk!) Voor mij is dat ui, kerstomaatjes en basilicum, met eventueel knoflook-olijfolie. Strooi er vlak na het bakken zeker ook nog wat grof(fe) zout(vlokken) over.


Veel plezier ermee en tag me op social media zeker in jullie foto’s (@nom.eat), want ik ben heel benieuwd!!48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page