top of page
Zoeken

Kerstmenu * Banoffee pie trifle 🎄

Dit recept maakte ik voor mijn kerstmenu in 2020 en het is echt een blijvertje. Zeker eens maken zou ik zeggen.


Dit dessert is over the top feestelijk en keilekker! Niet gezond, maar wat mij betreft wel een ideale afsluiter van een feestmenu. Een trifle is klassiek een gerecht met heel veel laagjes: cake of koek, room, curd… Ik maakte er een banoffee pie versie van, met banaan, chocolade en caramel. Aan de hand van dit recept maak je alle laagjes zelf from scratch, voor wie weinig tijd of zin heeft om te koken staan er bij enkele onderdelen de ‘kant-en-klaar’ alternatieven vermeld.

Het handige aan dit recept is dat je de cake, sticky caramel en pudding perfect op voorhand kan maken. Vlak voor het serveren start je dan bij stap 10 en dan is je dessert zo klaar! Zorg er wel voor dat je cake, sticky caramel en pudding niet uit de koude koelkast komen, maar op kamertemperatuur zijn bij het serveren om de volle smaakbeleving te hebben.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!


INGREDIËNTEN

VOOR DE CAKE weinig tijd/zin om te koken, vervang deze door Lotus speculoos, zachte speculoos (Delhaize) of oreo’s

  • 150 g zelfrijzende witte bloem

  • 35 g suiker naar keuze (witte, rietsuiker, palmsuiker…)

  • 1/2 tl zout

  • 1 tl bakpoeder

  • 1 tl baking soda

  • 120 ml ongezoete plantaardige melk

  • 50 ml bruine rum + 40 ml apart houden (geen alcohol? gebruik meer plantaardige melk in de plaats en laat de stap van het sauceren vallen)

  • 1 tl appelazijn

  • 70 ml neutrale olie (bv. zonnebloem-, maïs- of arachideolie)

VOOR DE STICKY CARAMEL

  • 300 witte kristalsuiker

  • 60 ml water

  • 60 g plantaardige boter (ik gebruikte Alpro bakken en braden), in blokjes

  • 230 ml plantaardige kookroom (bv. Alrpo of Oatly of huismerk sojaroom)

  • snuifje zout

VOOR DE PUDDING weinig tijd/zin om te koken, vervang deze door vegan vanillepudding van Alpro of Provamel

  • 1 zakje puddingpoeder

  • 50 g witte kristalsuiker

  • 750 ml ongezoete plantaardige melk (ik gebruikte Oatly Barista)

VOOR DE CREAM

  • 1 potje Oatly crème fraîche (of andere vaste vegan room) – vind je dit niet, vervang dan door Alpro Greek Style ‘yoghurt’

  • 1 banaan

  • 1 el citroensap

  • 1/4 tl vanillepoeder/-extract

AFWERKING

  • 1 banaan

  • pure chocolate chips naar smaak

  • pure chocolade(schilfers)

BEREIDING (voor 4 porties):

DE CAKE

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Start met het maken van de cake. Meng in een mengkom alle droge ingrediënten. Meng in een maatbeker of andere kom alle natte ingrediënten (buiten de 40 ml rum die je opzij moet houden).

  2. Meng de natte ingrediënten door de droge ingrediënten tot je een egaal beslag hebt (maar roer niet te lang of te krachtig). Bedek een kleine cakevorm of ovenschoteltje met bakpapier (de vorm maakt niet uit. Ik gebruikte een ovenschoteltje van ongeveer 16 x 16 cm). Bak de cake voor 30 à 40 min. op 180°C (afhankelijk van je oven). Als je erin prikt met een naald of vork en die komt er droog uit, dan is de cake klaar. Haal uit de oven en sauceer (strijk in) met de resterende rum en laat afkoelen. DE STICKY CARAMEL

  3. Maak de caramel. Het allerbelangrijkste om die te doen slagen is NIET ROEREN! Doe de suiker en het water in een steelpannetje of kookpotje met een dikke bodem. Beweeg voorzichtig de kookpot om het water een beetje te verspreiden, tot de suiker het heeft opgenomen. Maar laat het water vooral zelf zijn werk doen (zodat er geen klonters ontstaan).

  4. Zet het steelpannetje op een matig vuur en laat het rustig doen. Het zal geleidelijk aan karamelliseren. Roer niet, maar hou het wel goed in de gaten. Zet het vuur lager als de suiker te snel bruint.

  5. Haal het pannetje van het vuur zodra het karamel is geworden (= lichtbruin en vloeibaar) en roer de room erdoor. Roer stevig door en als er klonters ontstaan, gewoon blijven roeren, die lossen wel weer op.

  6. Voeg de blokjes boter toe aan de karamel en zet het pannetje terug op een matig vuur. Laat kort doorkoken en roer goed door elkaar.

  7. Voeg een snuifje zout (naar smaak) toe en doe de karamel in een glazen potje en zet in de koelkast. This is where the magic happens en je een echte sticky karamelsaus krijgt. DE PUDDING

  8. Maak de pudding: doe 10 el van de melk in een mok en meng met het puddingpoeder tot er geen klontertjes overblijven.

  9. Meng de suiker door de rest van de melk en breng aan de kook. Voeg het puddingpoedermengsel toe aan de kokende melk en blijf goed roeren. Haal van het vuur zodra de pudding is ingedikt. DE BANANA-CREAM

  10. Maak de banana-cream: mix 1 banaan met het citroensap tot een egale pap en meng de crème fraîche en vanille erdoor. Zet opzij. DE AFWERKING

  11. Snijd de andere banaan in schijfjes en maak eventueel wat pure chocoladeschilfers. Snijd de cake in kleine blokjes. DE ASSEMBLAGE

  12. Assembleren maar: ofwel werk je in aparte glazen potjes, ofwel in één grote glazen kom/serveerschotel. Het glas is belangrijk zodat je de typische trifle-laagjes mooi kan zien. Start met een laagje pudding. Daarop leg je enkele stukjes cake. Strooi er wat chocoladeschilfers/-chips over. Dan enkele schijfjes banaan (eventueel tegen de rand van het potje zodat ze mooi zichtbaar zijn). Dan volgt er een laagje banana-cream. Drizzle er een beetje sticky caramel over. Herhaal. Eindig met wat caramel-drizzle en werk af met chocoladeschilfers.

Smakelijk! X

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page