top of page
Zoeken

DE lekkerste tomatensaus met 1 simpel trucje

Deze tomatensaus is een specialleke. En ook eentje met goede herinneringen. Toen ik op Erasmus was in Engeland, in 2013 kon ik nog niet zo heel goed koken, wel genoot ik al van lekker eten (zoals ik altijd al deed). Maar dat was wel het moment dat ik het meer en meer leerde en er ook beter in werd.

Af en toe smaakte mijn tomatensaus zó ontzettend veel beter. Op een dag ontdekte ik hoe dat kwam. Ik had ooit online eens een trucje gezien om verse kruiden te bewaren: “vries ze in in olijfolie”. Als ik de basilicumijsblokjes aan de saus toevoegde gaf dat zo veel meer smaak. Ergens is dat wel logisch: olie is een smaakdrager. Het versterkt de smaak. Door verse basilicum in te vriezen in goede olijfolie wordt dat een smaakbommetje.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Hoe maak je de lekkerste tomatensaus?


Ingrediënten (voor 3 à 4 porties saus):

 • 1 bosje verse basilicum

 • extra vierge olijfolie

 • 1 kleine ui

 • 2 tenen knoflook

 • 70 g tomatenpuree

 • 2 blikken gepelde hele tomaten van goede kwaliteit

 • 1 tl oregano/Italiaanse kruidenmix

 • versgemalen zwarte peper naar smaak

 • zout

 • pasta naar keuze

 • zelfgemaakte vegan parmezaan (optioneel)

Bereiding:

 1. Hak de basilicum grof en verdeel hem in een ijsblokvormhoudertje. Vul aan met extra vierge olijfolie en vries in (een paar uur tot een dag op voorhand!) Hou een beetje verse basilicum apart voor de afwerking.

 2. Verhit in een kookpot op matig vuur 1 el olijfolie. Snipper de ui en pers de look en voeg toe aan de pot, samen met de tomatenpuree. Laat aanstoven tot de ui glazig is.

 3. Blus het geheel met de gepelde tomaten en prak ze een beetje in de pot. Kruid met de oregano, peper en zout. Laat de saus op matig vuur inkoken in 20 à 30 minuten op matig vuur. Roer af en toe door. Voeg op het einde 2 à 3 (of meer als je in een genereuze bui bent) basilicumijsblokjes toe aan de saus en roer ze erdoor tot ze gesmolten zijn.

 4. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer met de zalige tomatensaus, wat verse fijngesneden basilicum en eventueel wat zelfgemaakte vegan parmezaan.

Ik hoop dat je deze tomatensaus net zo bijzonder gaat vinden als ikzelf. Deel ‘m gerust met #basilicumijsblokjes op je social media & spread the word over dit zalige trucje!


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page