Met de laatste zomergroentjes (dank aan Rik & Jasmine voor de lekkere aubergines uit de tuin) maakte ik nog deze heerlijke pasta. De saus maak je van o.a. gepofte aubergines, ui en knoflook en ook afwerken doe je met gepofte kerstomaatjes. De oven doet dus het meeste werk voor jou en door de groenten te poffen krijg je een extra geconcentreerde smaak (meer daarover vind je onder het recept). De pasta kook je net niet beetgaar, maar laat je de laatste minuut(jes) garen in de saus, zoals het moet!
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Ingrediënten (voor 2 porties):
Voor de auberginesaus:
1 grote aubergine
2 uien
2 tenen knoflook
3 takjes verse dragon (of basilicum), takjes zelf verwijderd
1 el olijfolie
sap en zeste van 1/2 (bio)citroen + optioneel wat extra
peper en zout naar smaak
Voor de rest:
250 g kerstomaten
snufje knoflookpoeder (of -granulaat)
1 el olijfolie
peper en zout naar smaak
250 g pasta (ik gebruikte pappardelle)
enkele blaadjes vers basilicum
Bereiding (20 min. + 50 min. oventijd): *scroll naar onder voor de video met instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
Leg de aubergine, uien en knoflookteentjes allemaal met schil in een ovenschaaltje en laat ongeveer 50 minuten poffen in de oven op 200 °C (zonder olie of kruiden, zodat ze kunnen poffen in hun eigen schil). Kijk af en toe dat de groenten niet verbranden. De groenten zijn klaar als het velletje los zit van de binnenkant en het vruchtvlees zacht is.
Doe de kerstomaatjes samen met 1 el olijfolie, het snufje knoflookpoeder en peper en zout in een ander ovenschaaltje en laat 15 min. poffen in de oven. De tomaatjes zijn klaar als ze gebarsten en licht gebruind zijn. Haal uit de oven, dek af (hou warm) en zet opzij.
Breng ruim gezouten water aan de kook en kook de pasta net niet beetgaar.
Snij de aubergines en uien doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Verwijder de pel van de knoflooktenen. Doe in een blender(tje) of in een kom waarin je met de staafmixer kan mixen. Voeg de rest van de ingrediënten voor de auberginesaus toe en ook de olie en aangebakken deeltjes uit het ovenschaaltje van de kerstomaatjes (puur umami dit!) en mix tot een glad geheel.
Doe de auberginesaus in een pan en warm op op matig vuur. Voeg de pasta toe en laat verder garen in de saus. Kruid indien nodig met peper en zout naar smaak.
Serveer de pasta met auberginesaus met daarop de kerstomaatjes en werk af met enkele blaadjes vers basilicum en optioneel nog wat citroensap/-zeste. Serveer indien gewenst met notenparmezaan.
Smakelijk!
Liefs
Lisa
Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.
Comments