Oeeeeh, this is a special one. Chole is een Indische kikkererwtenstoofpot gemaakt met (hoe kan het ook anders) een heleboel lekkere specerijen én ook zwarte thee, wat dit gerecht toch heel bijzonder maakt. Je kan deze curry ook perfect invriezen voor later.
Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, zoals altijd in Indische gerechten is het grootste deel kruiden en specerijen. Wil je deze niet allemaal kopen raadt ik de volgende aan als must in dit gerecht (en veel andere Indische gerechten): kardemompeulen, korianderzaad, garam masala (!) en fenegriek.
Ingrediënten (voor 6 - 8 porties):
1,2 liter water
3 el sterke zwarte thee (zoals assam, darjeeling, ceylon…)
12 groene kardemompeulen
1,5 tl korianderzaad
1 kaneelstok
3 Aziatische laurierblaadjes
4 blikken kikkererwten (ongeveer 990 g), gespoeld en uitgelekt
---
4 uien, fijngesnipperd
50 g gember
5 teentjes knoflook
2 groene chilipepers (of naar smaak)
450 g verse tomaten, in blokjes + 500 g tomatenpassata OF 950 g tomaten in blik (met tomaten’sap’ bij in)
3 tl amchoor (gedroogd mangopoeder)
1 tl kurkuma
1,5 tl komijnzaadjes
---
3 el garam masala
1 el vegan boter
2 tl fenegriekblaadjes (methi leaves)
½ tl agave (of suiker of maple syrup)
zout naar smaak
HOW TO:
Breng het water net niet aan de kook in een ruime kookpot. Haal van het vuur, voeg de zwarte thee toe, zet een deksel op de pot en laat 5 minuten trekken. Haal door een zeefje en bewaar de thee in een ruime kookpot.
Doe de kardemompeulen, het korianderzaad, de kaneelstok en de laurierblaadjes in een droge pan en rooster enkele minuten op middelhoog vuur, tot de geuren vrijkomen. Let op dat het niet aanbrandt.
Voeg de kikkererwten en specerijen toe aan de kookpot met de zwarte thee. Laat 30 min. pruttelen op een laag vuur met deksel op de pot.
Begin intussen aan de stoofpot: snipper de ui, vijzel de gember en knoflook tot een puree en snij, indien nodig, de tomaten in blokjes. Verhit wat neutrale olie in een stevige pot op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en laat aanstoven tot goudbruin (niet op een té hoog vuur, je hebt hier wel wat geduld voor nodig). Roer regelmatig door. Dit bruinen geeft extra smaak.
Voeg de gember-knoflookpuree toe en laat een minuutje mee aanstoven.
Voeg de tomaten (en passata), amchoor, kurkuma en komijn toe en laat 10 - 20 minuten aanstoven op middelhoog vuur. Roer regelmatig door.
Voeg de kikkererwten toe en ook 200 ml van de zwarte thee met specerijen waarin de kikkererwten zaten. Voeg ook de garam masala, de vegan boter, de fenegriek, de agave en het zout toe. Roer goed door elkaar en laat nog 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
Proef en breng indien nodig nog verder op smaak.
Laat het smaken! Lisa
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Opmerkingen