top of page
Zoeken

ASIAN VIBES🎐op snuistertocht in Sun Wah (Antwerpen, BE)

Vlakbij het Centraal Station in Antwerpen vind je de Chinese wijk, of beter: de Chinese straat: de Vanwesenbekestraat. In die straat vind je een schatkamer aan Aziatische producten: de Aziatische supermarkt Sun Wah . Geloof me, als je houdt van Aziatisch eten en experimenteren in de keuken moet je hier echt eens op snuisterjacht gaan. Kom zonder boodschappenlijstje en laat je gewoon inspireren (zo kwam ik op mijn recept voor Aziatische jackfruitpita’s). Of neem er eens een goed Aziatisch recept of kookboek bij (bijvoorbeeld Vegan Streetfood, nee ik beloof het, ik heb geen aandelen – ook niet bij Sun Wah for that matter -).


Toen ik de recepten in dat boek voor de eerste keer las dacht ik ‘Ja lap, dat hebben wij hier allemaal niet hé, dan kan ik de recepten nooit maken zoals ze horen te zijn’. Helemaal bevooroordeeld trok ik er dan toch maar eens op uit naar Sun Wah. Toegegeven, soms is het enorm lang zoeken, zeker als je niet weet waarnaar je nu juist op zoek bent (“Tamarind, wat is dat?”), maar het is écht de moeite waard als je houdt van nieuwe ingrediënten proeven en leren gebruiken. In Jackie Kearney’s boeken vind je goede recepten, waarvoor je de meeste ingrediënten vindt in Sun Wah en het is ook door haar eerste boek dat ik op zoek ging naar deze ingrediënten en ze ook leerde gebruiken. Daar ben ik heel dankbaar om, ik kan mij bijvoorbeeld geen curry meer inbeelden zonder kaffir lime leaves of een leven zonder jackfruit. NOPENOPENOPE!


Omdat het nogal een zoektocht kan zijn heb ik het in deze blog graag over mijn favoriete producten uit Sun Wah, wat je ermee kan doen en waar je ze ongeveer vindt in de winkel. Hopelijk verlaagt dat de drempel om deze winkel eens een bezoekje te brengen zonder er verloren te lopen.


De producten waarover ik het hier heb zijn allemaal vegan. In Sun Wah vind je op de meeste producten ook een duidelijke Nederlandse of Engelse ingrediëntenlijst, superhandig!

Here we go!


Op mijn Asian Food Tour brengen we ook een bezoekje aan de Aziatische supermarkt en toon ik je waar alle ingrediënten staan, wat je ermee kan doen etc. etc. Kei interessant!Gedroogde Kruiden(mengsels)

Het kruidenrek in Sun Wah is een échte schattenkamer. Je vind er bijna alle gedroogde kruiden en kruidenmengsels die je je kan inbeelden. Bovendien zijn ze echt niet duur. Ik koop hier onder andere gedroogde limoenblaadjes (zie onder), chillipeper, gemalen komijn, zacht kerriepoeder, lookpoeder, korianderzaad, kaneelstokjes, ras el hanout en kerrieblad (curryblaadjes – ook lekker in Aziatische gerechten).

Kaffir Lime leaves

Gedroogde Kaffir limoenblaadjes hebben een heel speciaal aroma, echt super lekker in een Thaise curry of soep. Echt een aanrader. Breek ze in het midden zodat het aroma nog meer vrijkomt (trucje dat ik leerde tijdens een kookworkshop in Thailand). Deze vind je ook in het kruidenrek.


Jackfruit

Mijn nummer één product waarvoor je mij altijd terugziet in Sun Wah: Young Green Jackfruit in brine (= gezouten water) vind je er terug in het rek met alle blikken (rechts achteraan in de winkel). Het heeft op zich weinig smaak (doet mij van ver denken aan artisjok), maar het heeft een perfecte textuur om te dienen als vleesvervanger. Ik maakte er al verschillende receptjes mee (Aziatische jackfruit pita’s, jackfruit stoverij, seasonal jackfruit pita’s, pulled jackfruit (recipe coming soon) of deze kip tikka massala van Jeroen Meus maakte ik vegan met jackfruit en sojayoghurt, écht té lekker).

Je vindt verschillende soorten, maar die zijn eigenlijk allemaal hetzelfde, zolang het maar ‘young green jackfruit in brine is’. Rijpe jackfruit zou zoet zijn en dus niet geschikt als vleesvervanger.


Mushroom sauce

Deze bruine saus vind je ook in het rek van de blikken. Dit ingrediënt leerde ik kennen tijdens mijn kookworkshop in Thailand ter vervanging van vissaus. Het heeft ook een erg sterke geur en smaak. Goed voor in onder andere een Pad Thai.

Kokos

Heel veel verschillende soorten kokosmelk vind je ook in het rek van de blikken. Je vindt er ook santen (of creamed coconut), waarmee ik dit recept van Lisa Goes Vegan testte. Lekker!

Tamarind paste

Jaja, het rek met alle blikken blijft verbazen. Ook tamarind paste vind je er. Tamarind is een soort van fruit. Daarvan wordt een pasta gemaakt die vaak in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Het heeft een zure smaak en ik vind het superlekker in gerechten die een zure toets kunnen gebruiken (als afwisseling voor limoensap). Hmm!


De lekkerste wholemeal roti

Deze superlekkere roti (= soort van Indische wrap) vind je in verschillende soorten (wit, volkoren …) rechts achteraan in de vriesafdeling (= als je binnenkomt gewoon rechtdoor lopen). Je koopt hem diepgevroren en legt hem ook zo in de pan om zelf te bakken. Echt de lekkerste roti die ik al at, maar wel een beetje vettig, dus niet supergezond.


Rare vleesvervangers

In datzelfde vriesvak vind je enorm veel vegan vlees- en visvervangers, soms in de raarste vormen (jaja, soja in een fake-uitziende vorm van eend, super weird). Daarnaast vind je er ook heel veel soorten bao-bun en dim sum, maar hiervan testte ik er nog geen.


Andere vreemde vleesvervangers vind je in blik in het kruidenrek. Ook nog niet getest.


Konjac noodles

WAT? Ja, dat was ook mijn eerste reactie toen ik konjac als ingrediënt hoorde. Nee, het gaat hier niet om de sterke drank, wel om een soort van zeewier waarmee vaak vleesvervangers (zoals bovenstaande vegan fishballs) en koolhydraatvervangers mee worden gemaakt. De textuur is een beetje vreemd, maar ze worden dus gebruikt als pasta vervanger. Ik ben minder fan.

Tofu

Tofu vind je in alle vormen en maten bij Sun Wah. Op de bovenste foto zie je gewone tofu (waarvan er wel bijna tien soorten zijn), onderaan silken tofu (= zijden tofu, dat is een zachte vorm van tofu waar vaak romige desserts mee worden gemaakt, ook lekker in een Aziatische soep). Yakko tofu probeerde ik zelf nog niet, maar het zou zijn voor koud gebruik. Ook de tofu vind je in de koelafdeling.

Verse groenten en fruit

In de koelafdeling vind je ook heel veel soorten verse groenten, fruit en kruiden, ook de exotischere varianten. Citroengras, verse groene peper, bananenblad, Chines chives (Chinese bieslook), verse shiitake-paddenstoelen (en vele andere varianten), verse gember en look (goedkoop), Thaise aubergines (zie de groene bollen op de foto), Shanghai paksoi enzovoort.


Kimchi

Kimchi zijn pikante gefermenteerde groenten. Een beetje zuurkool op Aziatische wijze. Als je geen vis eet moet je goed opletten met Kimchi. Daarin wordt namelijk vaak vissaus gebruikt. In deze versie die je ook vindt in de koelafdeling (onderaan de trap) zit geen vissaus.


Noodles

Helemaal links achteraan in de winkel is het een Walhalla voor noodle-freaks. Je vind er letterlijk alle vormen en maten. Noodles gemaakt van zoete aardappel? Van rode bonen? Van linzen? Of gewoon van tarwe? Je vindt er alles. Let wel op dat er geen ei inzit als je vegan eet. Ik ben er persoonlijk geen fan van maar één rek is volledig gewijd aan instant-noodles. (Deels ook te vinden tegenover het koelrek van de groenten).

Thee

Naast heel goedkope lekkere jasmijnthee vind je in het thee-rek ook Matcha (groene theepoeder, o.a. lekker in een smoothie of latte) die minder duur is dan alle andere matcha die ik al tegenkwam. Het zou heel veel antioxidanten bevatten.

Het rek met de thee is uiterst links in de winkel, ongeveer in het midden, voor de trap naar boven.


Koreaanse en Japanse producten en servies

Als je de trap naar boven neemt vind je Koreaanse producten, Japanse ingrediënten (denk aan: alles voor sushi), Aziatisch servies en wierook.


Je ziet maar, vegan Aziatisch eten is echt niet moeilijk. Zelfs voor de kleinste details zijn er goede alternatieven. Daar word ik blij van!

Bracht jij al eens een bezoekje aan Sun Wah? Ik hoop alvast dat ik je met dit blogbericht kan overtuigen om er eens te gaan snuisteren of meer wegwijs te geef in welke producten je waarvoor kan gebruiken. Veel snuisterplezier!


X Lisa!


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page