top of page
Zoeken

Vietnamese noedelsalade

Wauw, mag ik zeggen dat ik echt oprecht trots ben op dit receptje? Ik vind Vietnamese smaken zo ongelooflijk lekker, maar dacht niet dat ik ze echt goed ging kunnen benaderen. En toch ben ik enorm tevreden van dit gerecht dat ik uit de losse pols maakte.

Wat de Vietnamese keuken zo interessant maakt is de mix tussen Aziatisch en Westers. Dat komt omdat Vietnam een kolonie is geweest van Frankrijk en de Vietnamese keuken dus sterk beïnvloed is door de Franse. Zo is Banh Mi een baguette met paté en gepekelde groenten. Banh Xeo is een crêpe van rijstmeel en kokosmelk, gevuld met Aziatisch-gewokte groenten. Veel vlees dus (wat ik uiteraard vervang), maar ook heel veel frisse en zure smaken en verse groene kruiden. Het is vooral een echte umami-keuken, zoals ook in dit gerecht: zoet (suiker), zuur (limoen), zout (sojasaus). Heerlijk!


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (voor 2 porties): Voor de salade:

  • 100 g vermicelli rijstnoedels (heel fijne)

  • 1 el zonnebloemolie

  • 4 lente-uitjes

  • 50 g courgette

  • 3 el pindanoten (liefst ongezouten, ongeroosterd. Maar geroosterd kan ook)

  • 1/2 wortel

  • 1/2 groene mango (= andere soort dan die wij kennen. Te vinden in Aziatische winkels). Je kan dit makkelijk vervangen door een nog relatief harde ‘gewone’ mango uit de supermarkt. Dat deed ik ook voor dit recept. De groene mango is gewoon iets zuurder van smaak en knapperiger van textuur.

  • 50 g verse spinazie

  • Tofu-zakjes (optioneel, wel leuk voor erbij) (te vinden in Aziatische winkels)

Voor de saus:

  • 1 el witte suiker

  • 1,5 limoen (sap)

  • 1 el sojasaus of tamari

  • 10 g verse gember, geraspt (heel fijn)

  • 1 dikke teen look, geraspt (heel fijn)

  • 1 el verse koriander, geraspt (heel fijn)

  • scheutje appelciderazijn

  • rode chili, geraspt (heel fijn) (naar smaak)

  • 1 tl mirin (optioneel)

Bereiding (< 30 min.)

  1. Breng licht gezouten water aan de kook en kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking (+/- 4 min.). Giet ze af door een fijne zeef en laat er meteen koud water over stromen. Doe ze in een aparte kom.

  2. Rooster de pindanoten in een droge pan op matig vuur tot ze goudbruin zijn. Worden ze snel donker, zet het vuur dan wat lager. Ze mogen rustig bruinen. (Sla deze stap over als je pindanoten al geroosterd zijn). Stamp ze daarna fijn in een vijzel. Er mogen gerust kleinere en wat grotere stukjes inzitten. Voeg toe aan de kom met noedels.

  3. Rasp de courgette in heel fijne reepjes (dit kan met een spiralizer, rasp of mandoline) en snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes. Verhit 1/2 el zonnebloemolie in de pan van de pinda’s op matig-hoog vuur. Voeg, als de olie heet is, de courgetereepjes en 1/2 van de lente-ui toe. Wok enkele minuutjes aan (op hoog vuur) voeg ze daarna toe aan de kom met noedels. Doe de andere helft van de lente-ui ringetjes er ongebakken bij.

  4. Snijd intussen de (groene) mango en wortel ook in fijne reepjes (met spiralizer, rasp of mandoline) en voeg rauw toe aan de kom met noedels.

  5. Snijd de spinazie fijn en verhit 1/2 el zonnebloemolie in de pan van de pindanoten en stoof kort aan op matig-hoog vuur, tot de spinazie geslonken is en het meeste vocht eruit is. Laat even afkoelen.

  6. Doe alle ingrediënten voor de saus in een klein kookpotje en breng kort aan de kook. Zo smelt de suiker en mengen alle ingrediënten zich goed. Haal na één minuutje koken van het vuur en laat afkoelen.

  7. Voeg de spinazie en saus toe aan de kom met noedels, groenten en pinda’s en meng alles goed door elkaar.

  8. Optioneel: indien je tofu-envelopjes gebruikt is het leuk om deze te vullen met de noedelsalade en/of er enkele in fijne reepjes te snijden en door de salade te mengen. Dit zorgt voor een extra dimensie.

Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page