top of page
Nom Eat
Zoeken

Pasta Cacio e Pepe met broccoli en geroosterde tomaat


De heerlijke simpliciteit van een pasta cacio e pepe (kaas en peper) is fantastisch. Belangrijk voor de vegan versie is dat je een kwaliteitsvolle (en lekkere) vegan kaas gebruikt, daarvoor raad ik enkel Gondino aan (niet gesponsord). Deze Italiaanse vegan kaas wordt gemaakt op basis van kikkererwten en smaakt heerlijk. Ik voegde broccoli en tomaat toe omdat het gerecht anders geen groenten bevat. Maak je het gerecht zonder de tomaat is het enorm simpel en zet je het in een vijftiental minuten op tafel. Maak je het met de tomaten komt er wat oventijd aan te pas (maar niet veel extra werk). Door de tomaten langzaam te roosteren in de oven verliezen ze veel vocht en wordt hun smaak geconcentreerder. Dit resulteert in een bom van umami.


*dit recept ontwikkelde ik 1,5 jaar geleden (in september 2021) toen ik een e-bookje wilde maken met allerlei vegan Italian-inspired recepten (vanuit mijn reis herinneringen). Dat kwam er uiteindelijk nooit echt van, maar enkele recepten waren wel reeds gemaakt. Die deel ik hier dus nog graag, want ze waren wel echt lekker.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!


Recept vegan Cacio e Pepe


Ingrediënten (4 tot 6 porties):

  • 4 grote tomaten (optioneel)

  • 500 g pasta (ik gebruikte gomiti)

  • 2 el olijfolie

  • 2 broccoli's

  • 250 ml haverroom (ik gebruik liefst die van Oatly)

  • 200 g Gondino (de lekkerste vegan parmezaan, verkrijgbaar in biowinkels)

  • 1 el vers gevijzelde zwarte peper + extra

  • zout

  • chilivlokken (optioneel)

  • zeste van 1 limoen

  • sap van 1/4 tot 1/2 limoen

  • 2 pollepels kookvocht van de pasta (ongeveer)

Bereiding (15 min. (+ 1,5 uur oventijd voor de tomaten, optioneel)):

Gebruik je geen tomaten en wil je gewoon een snelle pasta, sla dan stap 1 en 2 over).

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.

  2. Snij de tomaten in vieren en verspreid ze over de bakplaat. Verdeel daarover wat olijfolie, peper en zout. Rooster de tomaten ongeveer 1,5 op 150 °C. Dit zorgt ervoor dat de tomaten veel vocht verliezen en hun smaak geconcentreerder wordt, wat resulteert in meer umami.

  3. Kook de pasta al dente in gezouten water. Snij intussen de broccoli in kleine roosjes en maak proper. Bewaar het kookvocht!

  4. Verhit 1 el olijfolie in een grote pan of wokpan op middelhoog vuur. Voeg de broccoliroosjes toe samen met wat peper en zout en gaar ze met een deksel op de pan tot ze beetgaar zijn. Voeg dan de room toe, de limoenzeste en -sap en chili (optioneel). Roer door elkaar en zet het vuur af.

  5. Rasp de vegan kaas (Gondino) in een grote mengkom en doe daarbij 1 el van de vers gevijzelde zwarte peper. Heb je geen vijzel, gebruik dan gewoon versgemalen peper, maar maal grof (niet fijn). Voeg 2 pollepels (grote soeplepels) kookvocht van de pasta toe en roer goed door. Meng dan de pasta erdoor. Voeg de broccoli met room toe en meng goed door elkaar.

  6. Proef en breng indien nodig op smaak met zout.

  7. Serveer de pasta in borden en werk af met de geroosterde tomaat en wat extra zwarte peper.

Geniet van deze heerlijke comfortfood!

Lisa

Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.





Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page