top of page
Zoeken

Soupe au pistou // een Franse klassieker


Dit klassieke Franse gerecht leerde ik kennen als kind, op vakantie in Zuid-Frankrijk met mijn ouders en zus. Zoals ik al wel eens vermeld heb waren mijn zus en ik ook als kind al goeie eters. Toen we dus toevallig op de Pistoufeesten terecht kwamen in Zuid Frankrijk aten we met veel smaak onze grote kom Soupe au Pistou op.


Het is eigenlijk een heel simpel en makkelijk recept, maar toch ook enorm voedzaam en zo lekker. Het klinkt heel simpel, maar de combinatie is zo goed! We herinnerden het ons vele vele jaren later nog. Daarom deel ik nu ook mijn vegan versie.

Pistou is eigenlijk een Franse versie van pesto. Het enige verschil met Italiaanse pesto is dat de pijnboompitten worden weggelaten. Voor mijn receptje doe ik het andersom, de pijnboompitjes blijven erin, de parmezaan gaat eruit. Maar geloof je, je mist hem niet.

Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!Recept vegan Soupe au Pistou

Ingrediënten (voor 6 grote kommen soep):

 • 2 liter groentebouillon

 • 100 gram (volkoren) pasta (naar keuze)

 • 400 gram snijbonen (of prinsessenbonen), grof gesneden

 • 1 grote courgette, in blokjes

 • 1 grote wortel (+/- 200 gram), in blokjes

 • 1 grote ajuin, in blokjes

 • 2 grote tomaten, in blokjes

 • 500 gram witte bonen, uit pot/blik

 • 1 pot/blik tuinboontjes (+/- 220 gram)

 • peper en zout naar smaak

** de exacte hoeveelheden maken in dit gerecht niet zo veel uit, gebruik gerust de groenten die nog in je ijskast liggen en wissel af met de hoeveelheden. Belangrijk voor de specifieke smaak zijn wel de tomaat, witte bonen en tuinboontjes **


Voor de pistou:

 • 45 gram verse basilicum (+/- 2 plantjes)

 • 1 tl edelgistvlokken (optioneel)

 • 20 gram gebruinde pijnboompitten

 • kleine teen verse look (+/- 5 gram)

 • 1 tl olijfolie

 • 1 el water

 • 1/4 tl zout

 • snuifje zwarte peper

Bereidingswijze:

1. Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg de pasta toe als de bouillon kookt. 2. Voeg na 5 minuutjes al je groenten toe (buiten de tomaat, witte bonen en tuinboontjes) en kook tot de groenten beetgaar zijn. 3. Maak intussen de pistou door alle ingrediënten te mixen (of te stampen in de vijzel). 4. Als de groenten gaar zijn voeg je de tomaat, witte bonen en tuinboontjes toe. Laat ze kort mee opwarmen. 5. Serveer de soep in een kom of diep bord en de pistou apart. Neem een beetje pistou bij elke hap, maar meng hem niet volledig door de soep (dan gaat hij verloren).

Laat het smaken!

Liefs

Lisa


Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page