top of page
Zoeken

Pompoencrème ~ citroen-rozenbonen ~ baked gnocchi ~ crispy salie & boekweit

Bijgewerkt op: 3 feb.

Een heerlijk gerecht met het beste dat de herfst te bieden heeft. Gezond en enorm voedzaam, maar een bom aan smaken en texturen (zuur, romig, crunchy, umami). Door de bonen op deze manier te bereiden zorg je ervoor dat er extra veel smaak ín je boontjes zit en niet enkel in het gerecht errond. Zalig!


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (voor 4 porties):


Voor de citroen-rozenbonen:

  • 200 g droge witte bonen (enkele uren tot één nacht geweekt in water)

  • 4 laurierblaadjes

  • 2 teentjes knoflook

  • 8 rozenknopjes (of 8 el rozenblaadjes)

  • 2 el rozenwater (of -aroma)

  • 1 citroen

  • 2 uien

  • 2 paddenstoelbouillonblokjes

  • 2 el olijfolie

  • Peper en zout

Voor de pompoencrème:

  • 200 g cashewnoten (enkele uren tot één nacht geweekt in water)

  • 400 ml water

  • 700 g pompoen (of butternut)

  • 4 tl gerookt zout

  • 1 el extra vierge olijfolie

  • 2 tl appel(cider)azijn

  • Versgemalen zwarte peper

  • Voor de gebakken gnocchi

  • 800 g bereide gnocchi

  • 2 el olijfolie

Voor de boekweit-saliecrunch:

  • 3 el olie om in te bakken

  • 8 el boekweitkorrels

  • 15 g salieblaadjes

  • Snuif zout

Bereiding:


Start enkele uren tot de avond vooraf:

  • Week de witte bonen in ruim water, samen met de laurierblaadjes en knoflookteen.

  • Week de cashewnoten in ruim water.

Bereiding gerecht:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.

  2. Schil en snij de pompoen in blokjes en rooster ongeveer 20 minuten in de oven op 180 °C tot de pompoen zacht is.

  3. Verhit 1 el olijfolie in een ruime kookpot op middelhoog vuur. Snij de ui in kwarten, en de ½ citroen ook in de helft. Haal de teen knoflook en laurierblaadjes uit de pot met witte bonen.

  4. Giet het water af. Voeg de ui, knoflook, citroen en laurierblaadjes toe aan de pot met olie en laat goudbruin bakken.

  5. Blus de pot af met ruim water zodra de ui en citroen goudbruin zijn. Voeg dan ook de bonen, de rozenknopjes en het rozenwater toe en kook tot de boontjes de gewenste textuur hebben, ongeveer 30 minuten tot 60 minuten, afhankelijk van jouw bonen. Kook ze niet plat, ze mogen nog textuur hebben. Proef regelmatig. Giet ze dan af en haal de ui, knoflook, rozenknopjes en laurierblaadjes eruit. Dit zijn de citroen-rozenbonen.