top of page
Zoeken

Pasta alla norma ~ gratin // o-ver-heerlijk

Oh my god, dit moéééét je maken!


Echt dit is alles wat je wil op een dag waarop je nood hebt aan comfortfood, maar toch niet te ongezond wil doen. Deze ovenschotel bevat veel groentjes én een lichte vegan kaassaus, maar is toch comfortfood ten top!


Pasta alla norma is de Italiaanse klassieker met tomatensaus, aubergines en basilicum. Ik maakte er een ovenschotel van met een lichte vegan kaassaus bovenop én gebakken rode ui en kappertjes als smaakbommetjes bovenop.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!

Recept: pasta alla norma gratin

Ingrediënten voor 4 à 6 porties:

  • 2 rode uien

  • 3 grote tenen knoflook

  • 2 wortels (optioneel, voor extra groentjes in de saus, maar mag je eruit laten)

  • 3 el olijfolie

  • 2 blikken hele tomaten

  • 2 tl gedroogde oregano

  • 1 tl chilivlokken (of naar smaak)

  • 1 aubergine

  • 500 g pasta naar keuze, bij voorkeur een grote vorm

  • 2 el kappertjes

  • 375 ml ongezoete plantaardige melk (bv. Oatly havermelk of Alpro ‘this is not milk’)

  • 1/2 paddenstoelbouillonblokje (optioneel, gebruik anders meer zout/groentebouillon)

  • 4,5 el maïzena (maïszetmeel) opgelost in 4,5 el water

  • 7,5 el edelgistvlokken (nutritional yeast, te vinden in biowinkels & online)

  • 1/2 tl nootmuskaat

  • 2 handenvol verse basilicum

  • vegan strooikaas (optioneel) (ik gebruikte een beetje Violife)

Bereiding (+/- 40 min.):

  1. Pel en snij één van de rode uien heel grof. Pel en plet de tenen knoflook. Schil de wortels en snij ze in heel kleine blokjes. Verhit 1/2 el olijfolie in een kookpot op middelhoog vuur en stoof de ui, knolfook en wortel aan tot de wortel beetgaar is. Blus met de tomaten en een half blik water (200 ml). Laat de saus 15 minuten pruttelen op middelhoog vuur tot de groenten zacht zijn. Kruid met peper, zout, chilivlokken en oregano en mix tot een gladde saus.

  2. Snij de aubergine in blokjes van 2 op 2 cm. Verhit 2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de aubergineblokjes toe aan de pan en kruid met peper en zout. Bak ze in 10 à 15 minuten gaar en goudbruin. Verplaats ze naar een bord.

  3. Breng intussen een pot gezouten water aan de kook en kook de pasta gedurende 2/3e van de tijd die op de verpakking vermeld staat. De pasta zal nog verder garen in de oven. Giet af en zet opzij.

  4. Verwarm de oven voor op 180°C.

  5. Snij de andere ui in heel fijne halve ringen. Doe ze in de pan van de aubergines (die mag droog zijn) op matig-laag vuur en dek af met een deksel. Laat 7 minuten garen met deksel. Haal dan het deksel van de pan en voeg enkele drupjes olijfolie toe aan de ui. Roer door elkaar en bak mooi goudbruin.

  6. Maak intussen de andere helft van de pan vrij. Doe daar de rest van de olijfolie in. Knijp het overtollige vocht uit de kappertjes en bak ze goudbruin in ongeveer 7 minuten. De kappertjes en ui zijn dan normaal op hetzelfde moment perfect. (Het idee om kappertjes te bakken kreeg ik over iemand die vertelde over de gefrituurde kappertjes van Vegamuze).

  7. Breng de melk aan de kook en los daarin het paddenstoelbouillonblokje op indien je dat gebruikt. Verlaag het vuur een beetje eens de melk kookt en voeg dan het maïzena-watermengsel al roerend toe en nadien ook de edelgistvlokken en nootmuskaat. Roer goed tot de saus is ingedikt. Kruid naar smaak met peper en zout. Dit is de kaassaus.

  8. Doe de pasta, tomatensaus, aubergineblokjes & blaadjes basilicum samen in een kookpot of mengkom en meng goed door elkaar. Doe het in een ovenschotel. Verdeel daarover de kaassaus en de vegan strooikaas (indien je die gebruikt). Zet de schotel 15 minuten in de oven op 180°C. Test met een vork of de pasta gaar is, laat de ovenschotel anders langer in de oven staan.

  9. Werk de ovenschotel bovenaan af met de gebakken rode ui en kappertjes. Suuuperlekker!

Laat me zeker weten wat je van dit recept vindt!

Veel liefs

Lisa


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.






Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page