top of page
Zoeken

Ons kookboek Vegan Klassiekers is er! 🤩

UPDATE: uitverkocht!


Vegan Klassiekers, het kookboek waar mijn zus Eva en ik bijna 2 jaar aan werkten is eindelijk klaar en we zijn er zo ongelooflijk blij mee en trots op. Het is een pareltje geworden, al zeggen we het zelf.Vegan Klassiekers is eigenlijk een ode aan de nostalgische keuken van grootmoeder. Naast Vlaamse en Franse klassiekers vind je in het boek ook klassiekers van over heel de wereld die hier toch eigenlijk ook al echte klassiekers zijn geworden. Heerlijk die culinaire uitwisseling!

IDEE & UITWERKING

In september 2018 waren Eva en ik een weekendje weg in Gent. Supergezellig, maar we zaten ook weer boordevol creativiteit. We zijn door onze mama heel creatief opgevoed, we knutselden altijd heel graag. De voorliefde voor lekker eten, die hebben we dan weer van onze papa. Al heel wat jaren wilden we samen ‘iets’ creëren, maar we wisten nooit goed wat. Een kookboek was ergens logisch, maar we wisten niet goed hoe; en, welke uitgever zou dat dan willen uitgeven…?

Maar dat weekend, in september 2018, zeiden we gewoon tegen elkaar ‘Gaan we dat niet gewoon doen, een kookboek maken? Er gewoon aan beginnen, en we zien wel!’ Et voilà, zo begon dat.

We kochten meteen een schriftje om onze eerste ideeën in te noteren. En ons eerste idee was ‘drie’. Een boek dat zou draaien rond geweldige ingrediënten, per gerecht zou ik dan drie gerechten uitwerken. Ik was echter nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde dat dat boek zou brengen aan het kookboekenrek en dacht na over wat er echt nog miste tussen de vegan kookboeken. Er zijn al heel wat veggie en vegan parels in de kookboekenwereld, maar de gewone basics en de klassieke keuken, met ‘gewone’ ingrediënten dát miste toch nog echt. Dus ik ging op onderzoek uit, wat zijn nu échte klassiekers hier in België, zowel Vlaamse klassiekers als die uit de wereldkeuken. Een heel boeiende zoektocht met heel veel lekkers!Om te zien of de recepten wel logisch waren, uitvoerbaar en lekker werden ze door heel wat externe (ervaren en minder ervaren) vrienden en kennissen getest. Duizend maal dank Rebecca, Katrien & Erwin, Linde & Koen, Karel, Sofie (Fietjefatjerietjes), Sarah, Hanne & Bjorn, Julie & Maantjes, Chelsea, Elke.

Na het jarenlange bloggen werd ik al heel wat beter in foodphotography, maar heel het kookboekproces én de online cursus die ik volgde bij Le Cordon Bleu maakte dat ik nog meer groeide en nu écht trots ben op mijn foodfoto’s. De eerste foto’s voor het boek vond ik verder in het proces dan ook niet meer goed genoeg en werden (enkele keren) opnieuw gemaakt. Het moest écht goed zijn. Nu weet ik ook dat de foodfotografie écht iets is waar ik meer mee wil doen (foodfotograaf nodig? let me know! :)).

Maar uiteraard moest het boek niet alleen mooi zijn, ook de recepten werden gemaakt tot ze écht perfect waren. Soms was dat vanaf de eerste keer, soms vanaf de tweede, derde, vierde… keer. En écht eerlijk, als ik zelf door ons boek blader krijg ik heel veel zin om de recepten weer te maken. Echt niet bescheiden, I know, maar als ik er zelf niet zo van overtuigd was, zou ik het boek ook niet gemaakt hebben denk ik. De recepten zijn ook zo uiteenlopend: van salades, tot pasta’s, tot echte comfortfood (dus ja, met vegan room en boter), met als rode draad uiteraard het nostalgische gevoel.

VEGAN KLASSIEKERS/ HET BOEK

Met Vegan Klassiekers leer je je favoriete recepten van vroeger plantaardig te maken. Van een basis roux, kaassaus, of jus, tot echte vlees- en visgerechten. We vervangen niet gewoon het vlees/vis 1-op-1 door de veggie-variant die je in de winkel kan kopen, dan krijg je niet evenveel smaak. Per gerecht zocht ik naar (natuurlijke) smaakmakers die mee zorgen voor een diepe smaak. Die smaakmakers gaan van kruiden, tot zeewieren, tot bouillons, tot enkele minder gekende ingrediënten.

Vegan Klassiekers bevat 5 hoofdstukken: * Basisrecepten (waarnaar in sommige recepten wordt verwezen) * Kleine Honger (voor zalige ontbijtjes, brunchkes en lunchkes; zowel zoet als hartig) * Vlaamse en Franse Klassiekers (vol-au-vent, vispannetje, boeuf bourguignon…) * Klassiekers van over heel de Wereld (nasi goreng, fish ‘n’ chips, ossobucco…) * Desserts (eton mess, melo-cakes, koekjes, cake, tiramisu…)

In totaal zijn het bijna 80 recepten op 204 pagina’s in kleurrijke opmaak.

Bij elk recept vind je het aantal porties, de duur en de moeilijkheidsgraad (van 1 tot 3). In het boek vind je een goede mix van makkelijke (1) en iets uitdagendere (maar zeker haalbare) (2) recepten, aangevuld met enkele moeilijke gerechten (3) voor de ervaren keukenprins(ess)en. Elk recept (buiten de basisrecepten) heeft een mooie foto zodat je kan ziet wat je gaat klaarmaken. Al die foto’s zijn gemaakt van echt eten, zonder trucjes, dat nadien gewoon werd opgegeten (no food waste!)

De lay-out, die mijn zus Eva creëerde, is een heel duidelijke receptopmaak, clean, maar met knipoog naar een nostalgische vormgeving, wat volledig past bij de inhoud van het boek.
DUURZAME DRUK

Uiteraard wilden wij dat de druk van ons boek niet vervuilend was, of in slechte werkomstandigheden werd gemaakt. Ons boek werd dan ook CO2-neutraal gedrukt in België door Zwartopwit op gerecycleerd papier en ingebonden in Nederland. Lees hier meer over hoe dat juist gebeurde.

COVID-SITUATIE

Ondanks dat we enorm blij zijn met ons boek, vinden we het uiteraard heel jammer dat we het niet kunnen vieren. Niet klinken met familie en vrienden, geen lanceringsfeest met hapjes uit het boek, geen verkoop op de Vegan kerstmarkt… Maar vooral: we vinden het heel jammer dat we jullie reacties niet kunnen zien, want natuurlijk zijn wij ongelooflijk benieuwd naar wat jij van Vegan Klassiekers vindt. Daarom vind je bij je boek nog een wedstrijd: jij deelt jouw unoxing/reactie/gerechtje/foto met het boek op social media (met tags naar ons) en dan maak je kans op een Classic Vegan Food Tour voor 2 personen, zodra het weer mag. Wij zien zo hopelijk veel blije reacties op ons boek én jij maakt kans op iets heel leuks om al naar uit te kijken in betere tijden. Win-win toch?FYSIEKE VERKOOPPUNTEN

We snappen dat jij Vegan Klassiekers misschien graag in real life wil kopen, of eerst eens doorbladeren. De fysieke verkooppunten komen asap online, maar je kan alvast eens gaan piepen in Antwerpen bij Buchbar en HOST.


Nogmaals enorm bedankt voor jouw steun en interesse in ons boek. We hopen dat je er even blij van wordt als wij zelf.


Veel liefs

Lisa

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page