Groentepaella ☀️ (vegan)
- Lisa Wuyts
- 1 jul
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 jul
Niets roept zo hard zomer als een geurige pan paella. Toen we onlangs op een zonovergoten terras in Mallorca genoten van een heerlijke paella de verduras, kreeg ik meteen zin om zelf weer zo’n kleurrijke zomertopper te maken.
En goed nieuws: jij kan dat ook! 🌞
Hier deel ik met veel plezier mijn favoriete groentepaella-recept met jou.

Hoe maak je vegetarische paella?
Ingrediënten: (voor 4 à 6 porties)
olie om in te bakken
peper en zout
1 courgette, in halve maantjes
300 g kerstomaten
250 g oesterzwam, gescheurd in reepjes
1 tl kipkruiden
3 uien, in halve ringen
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 paprika’s (mix kleuren), in reepjes
300 g (volkoren) bomba rijst (korte korrel) (of risottorijst)
½ cup mix gedroogd zeewier flakes (bv. zeesla, dulse, nori, wakame) (optioneel, maar geeft wel een leuke zee-toets aan het gerecht)
½ - 1 tl saffraandraadjes, geweekt in 2 el lauw water
½ tl gerookt paprikapoeder
100 ml droge witte wijn
1200 ml lekkere bouillon (of bijvoorbeeld: 1200 ml lauw water + 2 paddenstoelbouillonblokjes)
1 blik witte (reuze)bonen
½ cup peterselie, fijngesneden
1 bio citroen (sap en zeste) (snij de helft van de citroen in partjes om te serveren)
Bereiding:
Snij alle groenten zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
Voeg wat olie toe aan een grote paellapan of een (geëmailleerde) gietijzeren pan en laat deze heet worden. Bak de courgette kort met een snufje zout, tot goudbruin. Haal uit de pan.
Doe hetzelfde met de kerstomaatjes, bak ze kort op hoge temperatuur met een snufje zout, tot goudbruin. Haal ze uit de pan.
Tot slot bak je nog de oesterzwammen met de kipkruiden goudbruin in de pan. Haal ze er ook uit en zet opzij.
Verlaag het vuur en verhit wat olie. Voeg de uiringen toe en stoof ze tot glazig en licht gebruind. Voeg dan ook de knoflook en paprika toe, alsook de rijst, de zeewierflakes, het saffraanwater en het gerookt paprikapoeder. Bak ongeveer 5 minuten tot de rijstkorrels licht glazig worden.
Verhoog het vuur en blus het geheel met de witte wijn. Laat een tiental minuten uitkoken. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf steeds goed roeren.
Voeg op het einde de witte bonen, een beetje van de peterselie en wat citroensap en -zeste toe. Roer goed door elkaar.
Werk de paella bovenaan af met de gebakken courgette, kerstomaatjes en oesterwammen en de rest van de peterselie. Serveer met citroenpartjes.
Geniet van dit zomerse gerecht.
Liefs, Lisa

コメント