top of page
Zoeken

Fairtrade & eco kleding: waarop moet je letten? // 3 easy tips

Eerlijke kleding, slow fashion, fair wear, fair fashion, schone kleren… Allemaal termen voor hetzelfde: een duurzamere vorm van een van de meest vervuilende en onethische industrieën ter wereld: mode. Meer en meer winkels specialiseren zich in fair fashion (meer daarover lees je hier). Daarnaast zijn ook initiatieven als Fair Fashion Fast, MOOI, Schone Kleren Campagne… duidelijk aan een opmars bezig. Helaas is er ook nog gigantisch veel onethische en vervuilende fast fashion in de omloop. Wat als je nu wel een eerlijke kledingkast wil, maar gewoon door de bomen het bos niet meer ziet? In dit artikel geef ik enkele gemakkelijke tips om zeker te zijn van wat je koopt. Waarop moet je letten en wat is complete bullshit ?

“Kijk allereerst goed naar de labels in je kleding. Made in Bangladesh, Cambodja, India, China of zelfs Turkije en zonder fair-/eco-keurmerk? Dan wéét je gewoon al dat het niet oké is.”

Wil je wel graag een eerlijkere kledingkast, maar weet je niet goed waar te beginnen? Een ecolijn bij H&M, zal wel oké zijn zeker? Hmm nahhh, ze kunnen wel positieve inspanningen in de goede richting doen, wat ik alleen maar aanmoedig, maar zo’n initiatieven lijken me meer greenwashing dan écht effectieve stappen zetten omdat het nodig is. Als je één lijn van je gigantische collectie ‘eco’ maakt (dat betekent dan biologisch katoen), maar terwijl nog steeds je makers in ontwikkelingslanden uitbuit dat het niet erger kan, sorry, maar daar geloof ik toch niet in dan.

Maar hoe kan je als consument dan nog door de bomen het bos zien? Als je toch nooit zeker kan zijn…


1. Made in

Kijk allereerst goed naar de labels in je kleding. Made in Bangladesh, Cambodja, India, China of zelfs Turkije en zonder fair-/eco-keurmerk? Dan wéét je gewoon al dat het niet oké is.

Maar waar de kleding gemaakt is zegt nog niet alles. Het is niet omdat er op het label staat dat het kledingsstuk gemaakt is in, zeg maar, Portugal, dat het helemaal oké is. De werkomstandigheden in Portugal zullen wel veel beter zijn dan die in ontwikkelingslanden, maar de kans is groot dat de stof alsnog gemaakt is in een ontwikkelingsland. Of zelfs dat het kledingsstuk enkel afgewerkt is in het land vermeld op het label. Dat hoeft het label namelijk niet te vermelden.


2. Keurmerken

Maar, dan kan je toch nooit 100% zeker zijn? Jawel hoor, no worries, you can make a difference! Om het je heel gemakkelijk te maken zijn er heel wat geloofwaardige certificaten/keurmerken. Als de kleding deze keurmerken draagt kan je 100% zeker zijn dat de kleding (en ook stoffen om te beginnen) gemaakt zijn in goede omstandigheden.

Betrouwbare keurmerken zijn de volgende:


Max Havelaar

Niet alleen op eten, maar ook op kleding kan je dit keurmerk terugvinden. Max Havelaar staat voor fairtrade en wil kleine producenten in ontwikkelingslanden de kans geven een betere plek te krijgen in de handelsketen en zo hun eigen inkomen uit te bouwen, met oog op een duurzame toekomst. Een streng keurmerk en dus ook heel betrouwbaar.










GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een keurmerk voor biologisch textiel. Een GOTS-gecertificeerd kledingsstuk is gemaakt minstens 95% biologisch materiaal en niet enkel de grondstoffen, maar ook het proces om het kledingsstuk te maken moet duurzaam zijn vooraleer het een GOTS-certificaat kan krijgen. De chemicaliën die gebruikt worden moeten biologisch afbreekbaar zijn én niet schadelijk voor de makers van de kleding (wat bij gewone kleurstoffen bijvoorbeeld niet het geval is. Veel mensen in de kledingindustrie krijgen heel nare ziektes door met schadelijke stoffen te werken, vandaar dat het ook echt belangrijk is dat de kledij die je koopt ecologisch gemaakt is).










Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation kijkt streng toe op de omstandigheden van de werkplaatsen waar kleding gemaakt wordt. Merken die toetreden bij de Fair Wear Foundation zullen bij de fabrieken (in onder andere Bangladesh) streng gecontroleerd worden op de werkomstandigheden (ook undercover). Dit zorgt ervoor dat de werkomstandigheden voor de makers er enorm op vooruitgaan. Fair Wear Foundation probeert er ook voor te zorgen dat populaire grote ketens toetreden tot hun stichting.



Natuurlijk zijn er naast deze 3 keurmerken nog betrouwbare keurmerken, maar dit zijn degene die ik het vaakst tegenkom en dus ook het meest op let.


3. De winkels zelf

Ga eens kijken in winkels die zich specialiseren in eerlijke kleding. In mijn ervaring zijn de uitbaters van deze winkels sowieso heel vriendelijk, ze staan dichter bij wie de kleding gemaakt heeft, maar ook bij hun klanten. En dat merk je. Vraag gerust waar de kleding gemaakt is, in welke omstandigheden, hoe je dat aan de kleding kan zien en welke labels betrouwbaar zijn. Ze zullen met plezier hun kennis met je delen. Ik denk aan winkels als Meer dan Mooi, Supergoods, FAAM, H O S T, of zelfs Juttu (een deel van hun collectie is dik oké!). Veel van dit soort winkels verkopen ook énkel kleding die ze hebben geselecteerd vanuit het duurzame en eerlijke idee. Hier kan je dus zorgeloos shoppen zonder elk label te moeten checken.





(foto’s: bovenste 2: HOST; onderste: FAAM)


Minder is altijd beter

Geen zin in de zoektocht? Of fair fashion is te duur voor jou?

Denk eraan dat kledingproductie een enorm mileubelastende industrie is, fair+eco of niet. Minder kleding kopen is dus al een goede stap in de juiste richting, maar ook tweedehandskleding is een goed idee. Hierbij is de productie toch al achter de rug. Kleding een tweede leven geven is het meest ecologische wat je kan doen. Blijkbaar vinden sommige mensen dat een beetje vies, maar als je kleding koopt die je hoog mag wassen (bijvoorbeeld katoen) is er helemaal niets vies aan. Gewoon even wassen vooraleer je het begint te dragen. Met specialere stoffen (die je dus niet hoog kan wassen), let ik zelf dan ook iets meer op en zal ik niet snel tweedehands kopen.


X

Lisa




Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page