top of page
Zoeken

Chopped umami wok met crispy chili oil

Chop chop chop. Hét geheim om dit gerecht zo veel mogelijk umami te geven is alle ingrediënten (buiten de noodles) in echt kleine stukjes te kappen en mooi te laten bruinen in de pan. Bruine korstjes = umami. Umami is hartigheid/diepgang van smaak (of ook de vijfde basissmaak, naast zoet, zuur, bitter en zout).


Daarnaast gebruik ik ook crispy chili (in) oil uit de Aziatische supermarkt (maar je kan het ook zelf maken: check Instagram of YouTube). In tegenstelling tot wat ik altijd dacht dat chili oil was (extreem pikante olie) is het echt een umami smaakbommetje. Het bestaat namelijk maar voor ongeveer 35% uit chili en er zitten ook hartige smaakmakers als gefermenteerde bonen, ui, knoflook, sesam, etc. in (kan variëren). Dit is een onmisbaar ingrediënt in dit gerecht.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (voor 3 à 4 porties):

  • 1 ui (gepeld)

  • 3 teentjes knoflook (gepeld)

  • 30 g verse gember

  • versgemalen zwarte peper

  • 300 g verse ananas (zonder schil)

  • 400 g oesterzwammen

  • 300 g witte kool (of spitskool)

  • 2 el neutrale olie om in te bakken (bv. zonnebloem-, arachide- of maïsolie)

  • 400 g udon noodles (ready-to-use; al voorgekookte)

  • 3 el gewone sojasaus

  • 1,5 el donkere zoete sojasaus (of meng 1 el gewone sojasaus met 0,5 el agavesiroop)

  • +/- 3 el crispy chili (in) oil (afhankelijk van hoe pikant je het wil) (#nonspon)

  • verse koriander of lente-ui voor de afwerking (*op de foto gebruikte ik peterselie, omdat ik die nog had liggen #zerowaste)

Bereiding (30 min.)

  1. Snij de ui, knoflook, gember, ananas, oesterzwammen en witte kool in heel kleine stukjes (0,5 cm x 0,5 cm max.) De gember en knoflook mag je écht fijnhakken. ! Om extra umami te creëren en ervoor te zorgen dat het geen zompig boeltje wordt deel je vanaf stap 2 alle ingrediënten door twee & je bakt het in twee keer. Nadien kan je het terug samenvoegen in de pan.

  2. Verhit de olie in een grote pan/wokpan op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook, gember en wat zwarte peper toe en laat een drietal minuten bakken tot er bruine korstjes ontstaan.

  3. Voeg de oesterzwammen, ananas en de helft van de crispy chili oil toe aan de pan en laat meebakken tot het vocht verdampt is en er opnieuw bruine korstjes ontstaan.

  4. Voeg de witte kool toe en laat een drietal minuten meebakken tot hij gaar is.

  5. Voeg de udonnoedels, de gewone sojasaus en de donkere sojasaus toe. Roer goed door elkaar en laat 3 minuten mee garen. Proef en voeg naar smaak meer sojasaus en crispy chili oil toe.

Serveer de wok in een diep bord en werk af met enkele blaadjes koriander of lente-ui en wat extra crispy chili oil (optioneel).


Check de extra receptvideo onderaan deze post voor instructies.


Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.





Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page