Deze vegan take op de klassieke 'ballekes in tomaat' is zo lekker. Ik maak hem graag met extra 'verstopte' groentjes door er bloemkoolcrème bij te serveren en een deel van de aardappels in de puree te vervangen door knolselder. Maar ook klassiek geserveerd is dit een heerlijk simpel gerechtje.
Ingrediënten (4 - 6 porties):
Voor de puree:
1 kg bloemige aardappels (of vervang een deel door knolselder)
2 el plantaardige boter
1 el ongezoete plantaardige melk
2/3 tl zout
versgemalen zwarte peper (naar smaak)
½ tl nootmuskaat
20 g verse bieslook, fijngehakt
Voor de bloemkool-dragoncrème:
480 g bloemkool
2 tl gedroogde dragon (of verse)
50 g ongezoete plantaardige melk
1 tl plantaardige boter
peper en zout naar smaak
Voor de ballekes in tomatensaus:
1 el olie om in te bakken
25 vegan meatballs (ik gebruikte hier de plantballs van Ikea, maar de allerlekkerste maak je zelf met dit recept).
1 el olijfolie
2 uien, in kleine blokjes
4 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
140 g tomatenpuree (concentraat)
1 blik tomatenstukjes
200 ml water
1 tl agavesiroop (of suiker)
1/4 tl gerookt paprikapoeder
1 tl paprikapoeder
1/2 tl chilipoeder (optioneel)
peper en zout naar smaak
200 ml vegan kookroom (mijn favoriet de haverroom van Oatly #nonspon)
Bereiding (+/- 40 min.):
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 op 1 cm. Snij de bloemkool in kleine roosjes en was ze.
Breng in een kookpot met stoommandje* een bodempje gezouten water aan de kook. Doe de aardappelblokjes in de kookpot en de bloemkoolroosjes in het stoommandje. Zet het stoommandje bij in de kookpot van de aardappelen en stoom de aardappel en bloemkool volledig gaar in 20 min. met een deksel op de pot. (Heb je geen kookpot met stoommandje: gebruik dan 1 kookpot voor de aardappel en 1 voor de bloemkool).
Verhit de neutrale olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de vegan ballekes goudbruin aan alle kanten. Haal ze uit de pan en zet opzij.
Verhit de olijfolie in dezelfde pan. Voeg de ui, knoflook en tomatenpuree toe aan de pan en stoof aan tot de ui glazig is. Blus met de tomatenblokjes, het water en voeg de agave, het gerookt & gewoon paprikapoeder en de chilivlokken toe en kruid met peper en zout. Roer door elkaar en laat 15 minuten inkoken. Roer af en toe door elkaar.
Maak de puree: doe de gestoomde aardappelblokjes in een kookpot en voeg alle andere ingrediënten voor de puree toe, buiten de bieslook. Pureer en voeg dan de bieslook toe. Roer goed door elkaar.
Maak de bloemkool-dragoncrème: doe alle ingrediënten in een beker of blender en mix tot een glad geheel.
Voeg de gebakken ballekes en room toe aan de tomatensaus, roer door elkaar en laat nog 2 minuten mee opwarmen.
Serveer de aardappel puree op een groot bord, serveer daarnaast de bloemkool-dragoncrème. Verdeel daarnaast/over de puree de ballekes in tomatensaus. Geniet ervan!
Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Comments