top of page
Zoeken

Recept: Zalige vegan meatballs uit Vegan Klassiekers

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

Dit is een recept uit ons kookboek Vegan Klassiekers dat ik speciaal met je deel. Het wordt in ons boek ook gebruikt in het recept voor Spaghetti Meatball Marinara, maar je kan de balletjes gebruiken hoe je maar wil: met krieken, met tomatensaus en puree, of in minder klassieke gerechten.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!


Ingrediënten (voor 10 à 12 balletjes**):

**in het boek staat voor 20 à 22 balletjes, dat is een klein foutje helaas.

  • 1,5 el neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)

  • 1 ui, in kleine blokjes

  • 250 g champignons, in vieren

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 100 g sojabrokjes (TVP), gekookt en uitgelekt (vervang eventueel door 100 g stevige tofu, maar de sojabrokjes geven een iets betere textuur) (TVP vind je in Aziatische winkels/biowinkels)

  • 1 tl zout

  • 1 tl zwarte peper

  • 1 tl kipkruiden

  • 1 tl kerriepoeder

  • 1 tl mosterd

  • 70 g panko of broodkruim

  • 1/2 tl marmite (optioneel, voor een extra hartige toets) KEUKENMATERIAAL

  • foodprocessor (ik gebruik deze)/staafmixer

  • kaasdoek/zeefzak

Bereiding (30 min.):

  1. Verhit 1⁄2 el olie in een koekenpan op matig-hoog vuur. Snijd de champignons in vieren, de ui in kleine blokjes en hak de look fijn. Bak alles samen tot de champignons goudbruin en gaar zijn.

  2. Kook de sojabrokjes 5 à 7 minuten tot ze gaar zijn en laat kort afkoelen. Knijp het overtollige vocht eruit in een kaasdoek (of in het vergiet). Gebruik je tofu? Doe die dan meteen in een kaasdoek en knijp het overtollige vocht eruit. De tofu mag in stukjes breken.

  3. Doe de champignons en sojabrokjes (of tofu) samen met de kruiden, mosterd, panko en marmite in een foodprocessor en mix tot een stevige massa. Er mogen nog kleine stukjes inzitten.

  4. Rol 10 à 12 balletjes van gelijke grootte. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Bak de balletjes aan elke kant mooi bruin tot er zich een korstje rondom vormt. Wees voorzichtig bij het omdraaien. TIP 1 Laat de ballen lang genoeg aan elke kant bakken, anders komen de korstjes eraf. Is dat toch het geval? Gooi ze zeker niet weg. Stiekem zijn die keilekker! TIP 2 Je kan de balletjes ook invriezen. Handig dus als je ineens een grote portie maakt en een deel invriest, om ze de volgende keer snel te kunnen verwerken in een gerecht.

Smakelijk!


Ons prachtige kookboek is sold out! Via deze link vind je enkele winkels waar mogelijks nog een exemplaar te koop is. Hier lees je meer over Vegan Klassiekers.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page