Deze heerlijke aromatische maaltijdsoep is van ver geïnspireerd door de overheerlijke Tom Kha Kai die ik leerde maken tijdens een kookworkshop in Thailand toen ik er in 2016 op vakantie was met 2 vriendinnen. Het was ook toen dat ik het gerechtje leerde kennen: oorspronkelijk een geurige kokossoep met kip, maar wij maakten de vegetarische versie (vandaar ‘kai’ in de naam). Ik zeg ‘van ver’ op gebaseerd omdat dit recept niet echt traditioneel is en ik een beetje mijn eigen ding heb gedaan. Toch vermeld ik de tom kha graag, omdat ik wel ook de heerlijke aromaten uit de Thaise keuken gebruik: kaffir limoenblaadjes (mijn favoriet; wie al eens meeging op Asian Food Tour knows 😉), galangal, gember en citroengras. Hmm!
Naar die reis in Thailand kijk ik met zoveel plezier terug. Onderaan dit recept deel ik enkele leuke fotootjes die ik daar toen maakte.
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Vegan Thaise kokossoep
Ingrediënten (voor 4 porties):
2 el neutrale olie (bv. arachide/zonnebloem/maïs)
400 g oesterzwammen
1 tl kipkruiden
4 teentjes knoflook, geperst
3 el fijngehakte/geraspte verse gember
2 el fijngehakte/geraspte verse galangal (laos) (te vinden in Aziatische supermarkten; lijkt van uiterlijk op gember maar is van smaak totaal anders: heel floraal en zacht)
fijngehakte verse chilipeper (naar smaak)
1 stengel citroengras, gekneusd
10 kaffir limoenblaadjes (bij voorkeur uit de diepvries, maar gedroogd kan ook)
500 ml kokosroom (blik/brik)
1 l water
1 el sojasaus
200 g erwten (diepgevroren en ontdooid)
1,5 limoen, het sap
3 tomaten, in kleine blokjes
peper en zout
enkele blaadjes verse koriander (optioneel)
Voor de kaffirolie* *optioneel; het is een leuk extraatje, maar de kaffirsmaak zit ook in de bouillon:
handvol ingevroren kaffir limoenblaadjes
200 ml neutrale olie
100 ml olijfolie
Bereiding (30 min):
Maak (optioneel) eerst de kaffirolie: doe de blaadjes in een hittebestendig potje en zet opzij. Verhit intussen de neutrale olie tot ze begint te pruttelen. Giet de pruttelende olie over de kaffir limoenblaadjes (! Let op, dit gaat enorm spetteren door het temperatuurverschil !) en zet aan de kant. Voeg de olijfolie toe als het geheel is afgekoeld. Dan is de kaffirolie klaar voor gebruik.
Scheur de oesterzwammen in reepjes. Verhit 1 el neutrale olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de oesterzwammen en kipkruiden toe en bak de paddenstoelen goudbruin. Roer er af en toe door, maar niet te vaak. Ze mogen 10 tot 15 minuten op het vuur staan, zodat het vocht mooi kan verdampen.
Maak intussen de bouillon: verhit in een grote pot 1 el neutrale olie en voeg de look, gember, galangal, chili, het citroengras en de limoenblaadjes toe. Roer door elkaar en laat 1-2 minuutjes aanstoven tot het begint te geuren.
Blus met de kokosroom en het water. Breng aan de kook en verlaag nadien het vuur opnieuw.
Voeg de sojasaus, de erwten, de stukjes tomaat en het limoensap toe. Roer goed door elkaar en laat 5 minuutjes pruttelen. Kruid met peper en zout naar smaak en voeg indien gewenst nog extra limoensap toe. Haal van het vuur.
Kook intussen ook de rijstnoedels gaar in gezouten water.
Serveer de kokossoep in diepe borden en verdeel daarin de rijstnoedels en de gebakken oesterzwammen. Werk af met verse koriander en wat kaffirolie.
Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Foto's uit Thailand, 2016:
Comments