top of page
Zoeken

Indian Inspired Rijstpap

Rijstpap, een heerlijke Vlaamse Klassieker waarvan je dus uiteraard ook de vegan versie terugvindt in ons kookboek Vegan Klassiekers. In de Indische keuken heb je echter ook een klassiek 'rice porridge' dessert genaamd 'kheer', op smaak gebracht met heerlijke Indische specerijen en cashewnoten.


Dit recept is een combinatie van beide klassiekers met een Nom Eat twist; ik werk het dessert af met frambozenconfituur (is niet gebruikelijk, maar heeel erg lekker) en pistachenoten. Zalig dessertje dit! En geef toe, hoe mooi ziet dit eruit?


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Ingrediënten (voor 4 kommetjes):

  • 250 ml volle havermelk (bv. Oatly Barista of Alpro This is Not Milk)

  • 4 el rozenblaadjes + wat extra voor de afwerking (of gebruik meer rozenwater* naar smaak)

  • 5 kardemompeulen (of gebruik kardemompoeder*, maar peulen geven meer smaak)

  • 2 tl plantaardige boter

  • 200 g risottorijst

  • 100 ml haver- of sojaroom (kookroom)

  • 300 ml water

  • 1 el rozenwater (geen aroma of essence)

  • 5 el witte suiker

  • 1 vanillestokje of 3 tl vanille-extract

  • 5 el ongezouten pistachenoten

  • 4 el frambozenconfituur (de allerlekkerste is die van Fior di Frutta; #nonspon)

Bereiding (35 à 45 minuten):

  1. Plet de kardemompeulen in een vijzel. Breng de havermelk aan de kook in een kookpotje samen met de rozenblaadjes en de geplette kardemompeulen. Verlaag nadien het vuur en laat 20 minuten pruttelen zodat de melk de smaken goed kan opnemen. Giet af door een zeef (vang de melk op!) *Gebruik je kardemompoeder en enkel rozenwater? Dan kan je deze stap overslaan. Voeg beide ingrediënten dan op het einde toe naar smaak (want de intensiteit zal anders zijn).

  2. Spoel de risottorijst af onder koud water. Smelt in een kookpot de plantaardige boter op matig vuur. Voeg de rijst toe aan de kookpot en roer goed om.

  3. Meng de geïnfuseerde havermelk met de sojaroom, het water en het rozenwater. Doe een deel bij de rijst, samen met de vanille en suiker. Meng het geheel door elkaar.

  4. Voeg beetje bij beetje de rest van de vloeistof toe. Roer steeds om. Telkens de vloeistof is ingekookt, voeg je weer een beetje meer toe. Blijf herhalen tot de vloeistof op is en de rijst zacht en gaar (voeg indien nodig meer havermelk toe tot de rijst de gewenst gaarheid heeft), na ongeveer 30 à 45 minuten. Proef zeker of de rijst helemaal gaar is.

  5. Hak de pistachenoten grof en roer er 4 el van door de rijstpap.

  6. Verdeel de helft van de rijstpap over 4 potjes. Verdeel daarover de frambozenconfituur. Verdeel daarover de rest van de rijstpap. Werk af met de rest van de pistachenootjes en wat rozenblaadjes.

Hopelijk geniet jij even hard van dit zalige dessertje als ik!


Smakelijk!


Lisa


Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page