top of page
Zoeken

Homemade vegan mayonaise

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

Vegan mayonaise maak je heel makkelijk zelf, net zoals echte mayonaise maak je een emulsie van eiwit en vet. Het eiwit uit het traditionele eigeel vervang je door plantaardig eiwit. In dit recept gebruik ik aquafaba, of het kookvocht van kikkererwten (ook wel het vocht uit een blikje kikkererwten). Dat klinkt raar en het ruikt ook raar, maar geloof me: die geur en smaak verdwijnen volledig en je houdt een enorm lekkere homemade mayo over. Zonder bewaarmiddelen en zonder toegevoegde suiker, wat in kant-en-klare veganaise wel zit.Hoe maak je vegan mayonaise?

Ingrediënten:

  • 1 tl zout

  • 1,5 tl scherpe mosterd

  • 1 tl natuurazijn

  • 100 ml aquafaba

  • +/- 385 neutrale (!) olie

Bereiding:

Voor de lekkerste supersnelle veganaise mix je in een lange hoge ‘beker’: 1 tl zout, 1,5 tl scherpe mosterd, 1 tl azijn en 100 ml aquafaba.

Voeg beetje bij beetje ongeveer 385 ml neutrale olie toe, tot je de gewenste dikte hebt. Is hij nog te lopend, blijf dan olie toevoegen. Neutrale olie kan bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie zijn.


Gebruik zeker geen olijfolie, die heeft een veel te sterke smaak, wat niet lekker is in een mayonaise. Wat wel kan is een klein scheutje olijfolie voor de smaak en vul dan aan met neutrale olie.

Ook zonnebloemolie kan een uitgesproken smaak hebben. Ruik er even aan: is het min of meer geurloos dan zit je goed.


Kan je aquafaba invriezen?

BONUSTIP: Ik heb het getest en je kan de aquafaba gewoon invriezen en dan werkt het nog prima! Dat is geweldig nieuws, want vaak als ik een blik kikkererwten open voor de kikkererwten heb ik niet meteen het vocht ook nodig. Na een weekje is het zeker slecht in de koelkast, maar in de diepvries kan je het dus superlang bewaren. Laat het ontdooien en gebruik het op dezelfde manier als anders. Helemaal #ZeroWaste dus.

Dit recept is er eentje uit ons kookboek Vegan Klassiekers.


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page