top of page
Nom Eat
Zoeken

Herfstlasagne met paddo’s & butternut

Ik ben echt een zomerpersoon, maar ik hou ook wel van de gezelligheid die de herfst met zich meebrengt. Dampende ovenschotels in het bijzonder zijn écht een van de zaligheden van de herfst. Deze lasagne valt perfect binnen die met zijn heerlijke paddenstoelen en butternut. Walnoten en salie maken het helemaal af.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Hoe maak je vegan lasagne?

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • +/- 1 kg gemengde paddenstoelen (ik gebruikte king oyster mushrooms, shiitakes en oesterzwammen)

  • 2 el kipkruiden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 3/4 butternut

  • 250 g lasagnevellen

  • beetje agavesiroop (of maple syrup)

  • enkele blaadjes verse salie (of tijm), met een beetje olijfolie

  • handvol kerstomaten (niet op de foto), gehalveerd

  • handvol walnoten

  • olijfolie

  • peper en zout

Voor de vegan kaassaus:

  • 1 liter ongezoete plantaardige melk (ik gebruikte Oatly barista)

  • 2 paddenstoelbouillonblokjes (alternatief: groentebouillon)

  • 1/4 tl nootmuskaat

  • 1 tl uipoeder

  • 6 el maïszetmeel (maïzena) gemengd met 9 el water

  • 6 el edelgistvlokken

  • peper en zout

Bereiding (1 uur 15 min. incl. bakken)

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.

  2. Neem de ovenschotel waarin je later de lasagne (voor 4 – 6 personen) gaat maken. Verscheur de paddenstoelen (zodat je een ‘pulled’ effect krijgt). Meng 2 el olijfolie, de kipkruiden, de knoflook en een snuifje zout onder de paddenstoelen zodat ze allemaal gekruid zijn. Bak ze 10 – 20 minuten in de oven tot ze lichtgebruind & gaar zijn.

  3. Was de butternut en snij hem in de lengte doormidden (de schil mag eraan blijven). Snij in flinterdunne halve cirkels en verspreid over een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en een klein beetje agave en kruid met zout en peper. Zet ze 10 – 20 minuten in de oven op 180° C tot ze gaar zijn.

  4. Maak intussen de kaassaus: breng de melk aan de kook samen met de bouillonblokjes. Voeg het maïzena-watermengsel toe zodra de melk kookt en blijf goed roeren tot de saus is ingedikt. Voeg alle andere ingrediënten al roerend toe. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Assembleren: begin met een heel dun laagje kaassaus. Verdeel daarover 1 laag lasagnevellen en een laagje saus. Leg daarop 1 laagje pompoenschijfjes en daarop volgen de paddenstoelen. Herhaal dit nog 2 maal. Bak de lasagne 40 tot 45 minuten in de oven op 180° C. Verdeel de 10 laatste minuten de salie/tijm (gehusseld in wat olie), walnoten en kerstomaatjes nog over de lasagne.

Ik serveerde de lasagne met een frisse herfstsalade van geraspte knolselder, koolrabi, appel en vijg met citroensap en veganaise.


Smakelijk!

Lisa

Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.








Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page