top of page
Nom Eat
Zoeken

Alweer een bananenbroodrecept (healthy + gf + tropical + niet droog)

Ik weet dat het internet al vol met (al dan niet goeie) bananenbroodrecepten staat, maar toch moet je dit Tropical Bananabread eens maken. Het is vegan, glutenvrij én ik heb het ook gezond gemaakt.


Vroeger vond ik bananenbrood al wel eens droog. Dus dan deed ik er meer vetstof bij zodat het minder droog werd. Uiteraard was het dan lekkerder, maar niet meer zo gezond (lees: dan werd het eerder een cake dan een ontbijtgerecht).

Dit bananenbroodreceptje is niet droog én toch ook gezond. Ideaal als mealprep voor ontbijt. Het is ook goed vullend door het gebruik van havermeel in plaats van geraffineerde bloem. En heerlijk met een laagje abrikozenconfituur van Rigoni (#nonspon, enorme fan hier).


Spoiler alert: het bananenbrood is extra lekker omdat ik de kokosrasp en het amandelpoeder op voorhand rooster in een droge pan. Echt een must als je ’t mij vraagt

Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Hoe maak je bananenbrood?

Ingrediënten (voor 1 loaf bananenbrood):

  • 100 g havermeel (fijngemalen havermout)

  • 50 g kokosrasp

  • 40 g amandelpoeder

  • snuif zout

  • 1 tl bakpoeder

  • 2 el chiazaad of (gebroken) lijnzaad

  • 2 el water

  • 4 rijpe bananen (mogen donkere vlekjes hebben)

  • 100 ml ongezoete plantaardige melk (ik gebruikte de halfvolle van Alpro ‘this is not milk’)

  • 2 el agavesiroop (of andere zoetstof)

  • 2 el kokosolie

  • extra’s naar keuze, zoals noten, chocolade, rode vruchten (tip: gebruik niet te veel vruchten, dan wordt het bananenbrood zompig. Max. een grote handvol). Ik gebruikte enkele ingevroren aardbeien en pecannoten.

Bereiding (10 min. + 30 à 45 min. bakken):

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm met bakpapier.

  2. Maal indien nodig je havermout tot havermeel. Indien je start met havermeel ga dan naar stap 3.

  3. Verhit een droge pan op middelhoog vuur en rooster de kokosrasp tot hij licht begint te bruinen en een lekkere geur afgeeft. Hou goed in de gaten dat hij niet aanbrandt!

  4. Herhaal stap 3 met het amandelpoeder.

  5. Doe het havermeel, de kokosrasp en het amandelpoeder in een mengkom, samen met het zout en bakpoeder. Meng door elkaar.

  6. Doe het chiazaad/lijnzaad in een kommetje en meng met 2 el water. Zet opzij. Dit zal mee zorgen voor de binding.

  7. Pel de bananen en doe ze in een blender/foodprocessor (of doe ze in een kom en mix met een staafmixer), samen met de melk, agave en de kokosolie. Mix tot een homogene massa.

  8. Voeg het chiazaadmengsel (of lijnzaadmengsel) bij de droge ingrediënten. Voeg dan de vloeibare ingrediënten (met banaan) toe en meng alles goed door elkaar.

  9. Voeg nog extra’s toe naar smaak en meng kort door elkaar.

  10. Stort het deeg in de bakvorm en bak 30 à 45 min. op 180°C of tot een priknaald er droog uitkomt. De baktijd kan verschillen per oven. Twijfel je of je bananenbrood gaar is binnenin, neem hem dan voorzichtig uit de vorm met het bakpapier en maak aan de korte zijkant een gaatje met een vork.

Laat het bananenbrood minstens 10 minuten afkoelen voor je het aansnijdt. Serveer zo of met je favoriete confituur.

Geniet ervan!

X Lisa


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page