top of page
Zoeken

Vegan hardgekookt ei // nét echt

Yes yes yes, dit is geen droom. Deze vegan eitjes smaken nét als hardgekookte eitjes.


Vegan eiwit en vegan eierdooier?

Voor het idee voor dit recept ga ik geen volledige credits nemen. De basis komt van het recept voor vegan ei van Avant Garde Vegan. Zoals ik in de review van het recept al schreef vond ik het idee en de basis voor het vegan ei wel super, maar de uitwerking niet perfect. De kokossmaak klopt in mijn ogen niet en de sriracha mayo als dooier is leuk in een recept als ramen, maar smaakt natuurlijk niet écht naar eidooier. Daarom maakte ik mijn eigen vegan eitjes. Zot genoeg probeerde ik gewoon wat op gevoel en zat het van de eerste keer écht juist.Je hebt wel een mal nodig waarin je de ‘eitjes’ kan laten opstijven in de vorm van een gekookt ei. Je kan ook andere ei-vormige spullen gebruiken. Ik gebruikte Aziatische soeplepeltjes, oude eierdopjes en kleine kommetjes. Je kan ook een eivorm kopen, maar dat hoeft dus niet per se.

Het recept is supereasy en snel klaar, maar je moet het eiwit wel een dag op voorhand maken, zodat het een nachtje kan opstijven in de koelkast.


Hoe maak je vegan hardgekookte eitjes?


Ingrediënten (voor +/-8 halve eitjes):

Voor het eiwit:

 • 400 ml ongezoete neutrale plantaardige melk + 100 ml apart houden

 • 6 el maïszetmeel (maïzena, geen express!)

 • 1,5 tl kala namak (zwart zeezout) (belangrijk, geeft de ei-smaak!)

Kala namak is zout ontgonnen in een zwavelrijk gebied, vandaar de smaak van gekookt ei.

voor de eidooier:

 • 1/2 cup wit amandelmeel (heel fijn gemalen gepelde amandelen)

 • 0,5 tl kala namak/zwart zeezout (voor de smaak)

 • 0,75 tl kurkumapoeder (voor de gele kleur)

 • 1 el water

*** LET OP: gebruik neutraal amandelmeel dat niet té hard naar amandelen smaakt (ruik er best eerst even aan). Anders gaat het erg naar marsepein proeven ***


Bereiding (20 min. + 1 nacht opstijven):

 1. Breng 400 ml amandelmelk in een klein kookpotje aan de kook.

 2. Meng terwijl de overige 100 ml amandelmelk met 6 el maïzena en 1,5 tl kala namak. Goed roeren met een vork zodat er geen klonters ontstaan.

 3. Als de amandelmelk kookt voeg je het mengsel met maïzena toe. Goed blijven roeren met een garde. Het zal meteen indikken.

 4. Als je een dikke vloeibare massa hebt bekomen verdeel je die over 8 halve ei-vormen. Het kan zijn dat je nog wat over hebt.

 5. Dek af met plasticfolie (of een ecologisch alternatief) et een nachtje in de koelkast om op te stijven.

 6. Haal de volgende dag het ‘eiwit’ uit de ijskast en maak er in het midden kleine ronde holtes in (eventueel met een meloenbalmaker).

 7. Maak de eierdooier door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen tot een plakkerige massa.

 8. Rol 8 bolletjes van de gele massa.

 9. Doe de gele bolletjes in het ‘eiwit’ et voilà, eitjes klaar, smullen maar (yes, I did).

Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page