top of page
Zoeken

Smeuïge hartige linzenpaté

Als je vaker vegan of veggie wil eten is de meestgestelde vraag toch wel wat je op je brood doet. Buiten kaas (als veggie) en hummus (als vegan) reikt de kennis niet echt ver. Ik schreef al eerder een blogpost over vegan broodbeleg, maar met dit receptje zet je in een kwartiertje een verse lekkere en voedzame spread op tafel. Superlekker op brood maar ook bij een salade.


Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!



Wist je dat linzen ongelooflijk gezond zijn? Ze bevatten veel:
  • Proteïnen (eiwit, wat het een goede ‘vleesvervanger’ maakt), die zijn goed voor je spieren en energie.

  • Vitamine B11 (of foliumzuur) is goed voor je lichaamsfunctionering & aanmaak van witte en rode bloedcellen.

  • Vezels zijn goed voor je vertering, darmen en verzadigingsgevoel.

  • Fosfor is goed voor je botten en tanden.


Ingrediënten:

  • 1 tl olijfolie

  • 1 rode ui, in blokjes gesneden

  • 3 tenen look, in stukjes (hoeven niet heel fijn te zijn)

  • 2 el walnoten, in stukjes

  • 1 el kokosolie (belangrijk dat je kokosolie gebruikt, omdat die tot 23°C een vaste, zachte textuur heeft, zo krijgt de paté de juiste textuur)

  • 300 gram gekookte zwarte linzen (ik gebruikte vers gekookte linzen, maar uit blik lukt volgens mij ook wel, mits je het vocht afgiet) (een andere soort linzen dan zwarte werkt waarschijnlijk ook wel)

  • 2 el water

  • 1 tl zout

  • snuifje versgemalen zwarte peper

LOOK-TIP: een van de beste tips die ik leerde op kookcursus, en nog steeds elke dag toepas, is de volgende. Haal het ‘hartje’ (middelste) uit je lookteentjes. Veel mensen kunnen daar niet tegen, je darmen zijn je dankbaar ;).

Bereidingswijze (+/- 15 min.):

  1. Verwarm 1 tl olijfolie in een koekenpan. Voeg de ajuin, look en walnoten toe en bak op een medium vuur tot de ui glazig is en de walnoten gebruind.

  2. Doe de linzen, samen met de ui-look-walnotenmengsel en alle andere ingrediënten in een blender, of mix met een staafmixer tot een glad mengsel.

  3. Simple as that! Laat het smaken.

De ajuin en look geven deze paté zijn lekkere hartige smaak. Naast peper en zout heb je dan niet meer veel nodig om hem lekker op smaak te brengen.

Wil je een ‘vlezigere‘ paté? Voeg dan 1/2 tl liquid smoke of 1 tl gerookt paprika toe aan het mengsel. De gerookte smaak doet aan vlees denken.

X

Lisa


Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.




233 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page