top of page
Zoeken

De beste vegan hotspots in Antwerpen

Bijgewerkt op: 24 apr. 2023


Waar moet je zijn voor een uitgebreid diner? Of wil je eerder een snelle hap? In welk restaurantje moét je zijn voor vegan desserts? En in welke koffiebars vind je lekkere koffie en plantaardige melk? Je leest het allemaal in deze blogpost!

Wil je graag alles gaan proeven? Ga dan zeker eens met me mee op Vegan Food Tour in Antwerpen.


Wat nog niet in deze lijst staat heb ik waarschijnlijk nog niet uitgetest er zijn heel veel nieuwe plekjes bijgekomen die ik zeker niet wil negeren, maar ik heb niet veel tijd om deze blog aan te vullen (dus voel je zeker niet vergeten <3). Ik vul aan. Deze post is niet gesponsord en volledig gebaseerd op mijn mening en smaak. Voor dit artikel beperk ik me momenteel tot adresjes binnen de ring in Antwerpen.


ONTBIJT & LUNCH

CIRCUS Restaurant

CIRCUS is een veggie & vegan bio ontbijt- en lunchresto in de Kasteelpleinstraat. Op de kaart vind je onbijtcombo's en voor de lunch zijn het gerechten met heel originele groentebereidingen. Het grootste deel van de kaart is vegan & er zijn ook veel glutenvrije opties. De lunchkaart wisselt mee met de seizoenen.


Mijn favoriet? De sesam bun met scrambled tofu (echt een topper!) & wisselend afhankelijk van het seizoensmenu.



Camion

“Only the good stuff” is de leuze van Camion, een gezellige lunch-ontbijtbar dichtbij het Antwerpse Zuid. Een wisselende kaart met healthy gerechtjes met veel groentjes, toasts en lekkere gezonde(re) dessesrtjes. TOP!


Mijn favoriet? De toast Camion gekapt. Ook een aanrader: Camionette, het verfijndere zusje van Camion in PAKT (Berchem).


Bar Vert

Heel fijn zitten in het prachtige Berchem, met een tof zonnig terras (als de zon schijnt uiteraard). Je kan hier heel lekker lunchen en er zijn verschillende vegan opties. Op de wisselende kaart staan verschillende flatbreads en salades. Topadresje!



CLO

Heel tof lunchplekje in Borgerhout: volledig vegan en je eet er lekkere boterhammen met homemade spreads en frisse groentjes, vegan pita, een bagel met vegan zalm... Kei gezellig plekje ook en de liefste uitbaters!


HART

Lekker ontbijt en lunch in hartje Antwerpen. Vegan Spaanse Tortilla, koffiekoeken, vegan kaasjes van Watson Foods ... Je kan er op vrijdag- en zaterdagavond ook terecht voor vegan Spaanse tapas.

Mijn favoriet? De Spaanse Tortilla & de mojito met Gimber.


SANBA

Coole vegan-friendly lunchplek. Wisselende kaart, maar denk aan een vegan schnitzel op een burgerbun met avocado en vegan dragonmayo of een falafel-wrap met regenbooggroentjes en tahinidressing. Heel lekker!




Plant B

Bij Plant B kan je onbijten en lunchen en de keuze is er heel groot: van scrambled tofu, tot vegan zalm, salades... Kleurrijke volle bordjes!


HUMM

Zie bij dinner.



DINNER

Spritz

Heerlijke plantbased Italiaanse keuken van chef Luna. Zalige pasta's, aperoplanken & calamari. Aanrader!

Mijn favoriet? De vegan calamari van koningsoesterzwam & de pasta met porcini / de lasagne.


Kun Thun

Zeker weten een van mijn favoriete restaurants in Antwerpen. De Tibetaanse keuken bij Kun Thun is echt fantastisch! Kies er zeker voor de handgemaakte noedels (koud gerecht) en de Zhong veggie (momo's ~gevulde gestoomde deeghapjes~ in chiliolie met toppings). Twee locaties: in Chinatown aan het Centraal Station en in Berchem.


*Vraag even na of ze het voor je kunnen maken zonder vis-/oestersaus.


Kala Fiore

De grote zus van Plant B met een heel diverse avondkaart (een curry, een homemade pizza, een geroosterde bloemkool...) Helemaal vegan en vooral gebaseerd op groentjes!


Falafeltof

Bij de lekkerste falafel van’t stad. Kies je eigen groenten uit de saladbar (lees: geen saaie blaadjes sla, maar echt lekkere salades). Je kan kiezen voor een pitabroodje met alles erop en eraan, potato wedges of een salad bowl met falafel. Super lekker! Wat je bestelt is standaard vegan, enkel opletten met de sausjes op tafel. Enkel de ketchup, tahini en amba (Iraakse saus met 14 specerijen en mango) zijn vegan. De mayonaise en looksaus niet. Even vragen kan ook altijd, ze zijn er vriendelijk!


Salad bowl met falafel en potato wedges @ Falafeltof


Beni Falafel

Ook lekkere falafel geserveerd in heerlijke pitabroodjes. De groenten erbij zijn iets klassieker. Beni is zeker wel de moeite als je in de buurt bent.


Tantines

Topadresje op de Turnhoutsebaan in Borgerhout voor specialiteiten van over de hele wereld: mafé (een stoofpot met groenten en pindakaas), pondu (een stoofpot van cassaveblaadjes), samosa's (gevulde deeghapjes), yuquita's frita's (cassave frietjes), fried plantain (bakbanaan)... Van veel van de gerechten voorziet uitbaatster Sadjo een volwaardig vegan alternatief. Een aanrader!



El Gato Gordo

Mijn favoriete Mexicaanse restaurant in Antwerpen: heel huiselijk en een kleine kaart. Wel heel authentiek, alles huisgemaakt en heel lekkere vegan opties. Ook het vermelden waard, de margarita's 👌.



HUMM

Overheerlijke Midden-Oosters geïnspireerde kaart. Ga voor aparte gerechten of kies de sharing optie waarbij je heel veel verschillende dingen kan proeven (wat ik aanraad). Volledig plantaardig en een echte aanrader. Gelegen op de gezellige Dageraardplaats. Je kan hier terecht voor ontbijt, lunch & dinner.


*sinds december 2022 werk ik zelf in de keuken bij HUMM, maar wat ik hierboven schrijf is uiteraard oprecht.

Zaowang

In deze sushibar kan je ook een vegan boot bestellen en die is heerlijk! Mijn aanrader is om een boot voor 2 te bestellen zodat je nog meer speciallekes hebt.



Pura Vida

Volledig vegan Mexicaanse keuken, van taco's tot burrito's en churro's. Lekkere alternatieven op de klassieke vleesbereidingen.



Frituur Chips

Zin in goeie Belgische frietjes van de frituur, liefst mét een goei sausje (lees: geen ketchup). Chips is de place to be in Antwerpen. Lekkere frietjes, homemade vegan burger én homemade vegan sausjes (tartaar, veganaise). Daarnaast kan je ook kiezen voor vegan bitterballen en veel andere snacks en zelfs een ‘vegan friet special’ voor als je voor een echte klassieker wil gaan.


Frituur Tina

Goede frituur met enkele vegan snacks en sauzen in Borgerhout.


Otomat

Drie keuzes van vegan pizza.


Viva Las Vegan spicy pizza @ Otomat


Greenway

Fast maar toch relatief healthy & lekkere vegan kebap wrap.


Overzee

Voor echt authentiek écht lekker Thaise keuken moet je op de gezellige Dageraadplaats in het Antwerpse Zurenborg zijn. Iets prijziger, maar worth it! Zeg er wel uitdrukkelijk bij dat je geen vis- en oestersaus wil en dan tonen ze welke opties er zijn. De kaart is altijd een mix van verschillende soorten gerechten (groentebereidingen, een curry, een salade…) Het wordt geserveerd met rijst. Een van mijn favorieten!

Mijn favoriet? De asperges met bloemkool & cashewnoten.



Wagamama

Oké, een echte keten, maar het eten vind ik er lekker. Alle veggie gerechten kunnen geveganized worden zonder in te boeten aan smaak.

Mijn favoriet? De vegan ramen met pittige bouillon.


Mission Masala

Wauw, wat een ontdekking! De voormalige foodtruck heeft nu ook zijn vaste stekje op het Zuid in Antwerpen. Op de kaart staan ook duidelijk de vegetarische opties en welke geveganized kunnen worden (of gewoon vegan zijn). De inrichting doet mij helemaal terugdromen naar Mumbai (waar ik op uitwisseling ben geweest).



Zaytouna

Heerlijke Libanese afhaalgerechtjes en naast hummus, falafel en baba ganoush ook minder bekende gerechten. Grotendeels veggie aanbod met veel vegan opties & kei vriendelijke bediening!

Mijn favoriet? De vegan kibbeh.



Tota Empanadas

Bij Tota draait het allemaal om empanada’s, een Latijns-Amerikaans gevuld deeghapje. Bij Toto is er keuze tussen vlees, vis, veggie en vegan. Er is keuze tussen vijf vegan empanada’s, 3 hartige en 2 dessert-versies. Alles staat duidelijk aangegeven op de kaart.


Mijn favoriet? De empanada gevuld met aardappel en linzen en de criolla saus.



Aahaar

Aahaar is een volledig vegetarisch Indisch restaurant met veel vegan opties. Ze hebben een uitgebreide kaart en ook een buffetformule voor €12 (all you can eat) en ik raad iedereen enorm aan om er à la carte te eten (want is eigenlijk niet duurder, zeker als je met een aantal gaat en vanalles deelt). Ze hebben een uitgebreide Indische kaart: van Zuid-Indische dosa's (keilekkere crispy crêpe van gefermenteerde linzen) tot verschillende streetfood en chaat gerechten, biryani's (rijstgerecht) en veel meer.


Must try: sev puri, pav bhaji, vada pav (spicy!), samosa, masala dosa


Pizzeria Bellini

Niet per se vegan-friendly, maar ze hebben een authentieke Napolitaanse pizza marinara die vegan is. Klinkt misschien saai, maar hij is heel lekker simpel: goeie korst, heel pure tomatensaus, olijfolie en look. Prijs-kwaliteit helemaal in orde!


Bazaar

Sowieso een van de gezelligste plekjes om te zitten, zowel gezellig binnen aan de grote ramen, als buiten op het terras onder een boom… Heerlijk! De kaart is wisselend, met soms vegan suggesties. Is de suggestie niet vegan? Vraag dan om de heerlijke pad thai te veganizen (= zonder ei, garnalenpasta en vissaus), echt keilekker! Best op voorhand even bellen.


Si bon

Zalige Libanees in Antwerpen noord. Focust vooral op take-away, heel vriendelijk personeel en veel vegan opties (ook vegan kibbeh). Must try!


Banh Mi

Deze leuke Vietnamese streetfood plek serveert vegan Banh Mi (broodje met gepekelde groenten), Pho (noedelsoep) en Bun (bowl met rijstnoedels en verschillende toppings).


Sangeetha

Een volledig veggie nieuwe Indische aanwinst voor Antwerpen waar je Mumbai streetfood als pani puri en chaat kan eten en daarnaast ook Zuid-Indische keuken zoals dosa, yummm! Ze hebben heel veel vegan opties.


Meer over Indisch eten lees je hier. Heerlijke authentieke Indische keuken, mijn favoriet!

Mijn favoriet? De masala dosa & gobi manchurian.


Camionette

Het verfijndere zusje van Camion met een heerlijk avondmenu. Casually plantbased met veel groentjes en originele bereidingen, een dikke vette aanrader!

(geen favoriet, want wisselende kaart) (onderstaande foto's zijn nog van het avondmenu bij Camion, nu is daar enkel nog ontbijt & lunch).









Lento Uit Hasselt komt Lento overgewaaid: een vaste speelse menukaart met de keuze uit 3 of 4 gangen. Iets verfijnder en heel lekkere groentebereidingen. Prijs-kwaliteit dik in orde.


KOFFIE & SWEETS

Georges

Echt goeie koffie! Mijn go to voor cappuccino met havermelk. Toffe bediending krijg je er gratis bij. Geen vegan gebak verkrijgbaar.


Frits

Lekkere koffies met haver- of amandelmelk verkrijgbaar en tijdens de zomer ook iced! Dé beste vegan chocolate chip cookies! Ook vegan lunchopties.


Cuperus

Geen vegan gebak, maar wel een super lekkere vegan Chococino die je zeker moet proberen. Vraag de Chocochino met amandel- of sojamelk. Echt lekker! Ook megagoeie thee hier. Verschillende locaties in Antwerpen.


Caffe Mundi

Met hun eigen koffiebranderij Cross Roast een toppertje om lekkere koffie te drinken. Ze hebben er plantaardige melkopties ennnn ze hebben een cappuccino brulée (met een laagje gebrande suiker), mijn 'guilty' pleasure!



Borgo Gelato

Nog een echte Italiaanse gelateria aan het gezellige Krugerplein in Borgerhout. Gelato is puur luchtig ijs, helemaal artisanaal. Ze hebben ook enkele vegan smaken. Borgo heeft misschien iets ‘exotischere’ smakencombinaties dan Savini, maar beide zijn heel lekker.


IceLab

De eerste volledige vegan gelateria van Antwerpen, op het theaterplein. #keuzestress

Hilde vond het jammer dat toen ze vegan ging eten, ze haar favoriete dessert niet meer kon eten en enkel sorbet vond. Daarom volgde ze zelf een opleiding bij professionele gelateria's en werkte ze maar liefst 1,5 jaar aan de perfecte vegan gelato. Dat proef je! IceLab verkoopt ook gebak en wafels (check de website voor de dagen).

Foto door Lies Praet Photoraphy tijdens een Mediterranean Food Tour (zomer 2021).

Mijn favoriet: de amarena (lekker fris met een zure toets) en de pistachio (met pistachepasta uit Sicilië).


Buchbar

Buchbar staat gelijk aan supergezellig en vriendelijk. Ga er langs voor een koffietje en heerlijk vegan gebak.



Bakkerij Antoinette

Silke maakt heerlijk vegan gebak, van tulbandcakejes tot cinnamon buns en cakes. Geen fysieke bakkerij, maar Silke levert o.a. aan De Nieuwe Vaart (zie onderaan). Ze is ook vaak te vinden op vegan events.


Nona's Artisan Bakery

Nona volgde een bakkersopleiding en dat proef je: ze maakt de lekkerste vegan koffiekoeken, worstenbroden en meer, helemaal from scratch. Zalig lekker. Voorlopig geen fysieke bakkerij, maar haar gebak is o.a. te verkrijgen bij De Nieuwe Vaart, CLO en je vindt haar ook op vegan events.

Vegateau

Een fully vegan ontbijt-, lunch- en sweets hotspot in het historische centrum van Antwerpen. Kei kei kei lekkere cakes, taarten en cinnamonrolls (en soms ook specials zoals onderstaande lemon curd roll). Must visit!


Have a Roll

Heel lekkere homemade vegan cinnamonrolls met lekkere toppings. Mooi winkeltje!


PEAS

Lekkere vegan cinnamonrolls met veel verschillende toppings, brownies en boules de berlin.


HOST

Naast een supertoffe winkel met fairtrade en duurzame kleding kan je hier ook een lekkere kop koffie met havermelk krijgen. Ook vegan opties bij lunch & gebak. De liefste uitbaatsters!


DRINKS

BelRoy’s

Zin in een suuuperlekkere (nee, ik overdrijf niet) cocktail? Ga dan zeker eens langs bij BelRoy’s (verschillende vestigingen). De cocktails zijn echt overheerlijk en voor het schuimlaagje gebruiken ze hier vaak aquafaba ipv eiwit.


WINKELS

De Nieuwe Vaart Van de uitbaters van Robuust is er nu nog een grotere verpakkingsvrije vegan winkel op het Theaterplein in Antwerpen. Hier vind je allerlei vegan kaasjes (mijn favoriete zijn die van Omage en Rosie & Riffy), gebak (van o.a. Antoinette en Nona), lekker zuurdesembrood van bakkerij Boulot (en ook belegde boterhammen als lunch). Daarnaast ook een uitgebreid aanbod aan droge voeding, smaakmakers, eco spullen etc.


Stay Gold ~ vegan boutique

Heel fijn vegan (& fairtrade en duurzaam) boetiekje met cosmetica, kookboeken, juwelen... Open op wisselende momenten/op afspraak & webshop. Kazerie De Kaasbrug In deze klassieke kaaswinkel biedt uitbaatster Karen ook heerlijke vegan kaasjes aan van onder andere het Gentse Omage (op basis van cashewnoten, gerijpt met schimmelculturen van Franse kazen). Heerlijk! Je kan ze los kopen, een kaasplankje bestellen of ter plekke eten.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page